L’avantprojecte de Llei és un “enorme retrocés en termes democràtics” respecte a la normativa vigent, que data de l’època franquista. Amb aquesta contundència s’ha pronunciat la jurista Olga Tubau, respecte al text que el Govern de Pedro Sánchez va aprovar el 3 d’agost, en ple període de vacances d’estiu, fent pràcticament inviable la presentació d’al·legacions. "El secret no pot violentar els drets i les llibertats de les persones i no pot ser un refugi de la corrupció de qui ens governa" ha reclamat Tubau.
Entre els aspectes que més preocupen hi ha la incorporació de noves categories de classificació de la informació reservada, que passen de dues a quatre, la durada del temps que no es podrà accedir a determinades informacions (en alguns casos fins a dues generacions), l’ampliació dels supòsits que poden portar a determinar que una informació és secreta i de les persones que poden decretar que una matèria és confidencial o reservada. A més, l’avantprojecte preveu sancions desorbitades a qui difongui informacions secretes, que poden arribar als 3.000.000 d’euros, un supòsit que inclou periodistes i mitjans de comunicació.
Enric Sierra, vocal de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha alertat que un dels casos per declarar una informació classificada sigui que pugui representar una amenaça o causar un perjudici als interessos econòmics o industrials d’Espanya. Aquest és un dels aspectes que mostren l’arbitrarietat en els criteris d’aplicació de la normativa. Sierra també ha subratllat que un altre dels perills és que s’amplia exageradament el nombre de càrrecs que poden retenir l’accés a determinades informacions (directors generals, de policia, ambaixadors, etc.), la qual cosa, pot posar en greu perill l’exercici de la funció fiscalitzadora dels mitjans de comunicació. "Si ens oculten la informació, ens será impossible explicar la veritat" ha denunciat el membre de la Junta de Govern.
Els ponents han coincidit que la seguretat de l’Estat és la dels ciutadans, no la del govern de torn i que aquesta proposta és dissuasiva perquè els periodistes publiquin determinades informacions. També ho pot ser pels alertadors de casos de corrupció, com ha dit Lourdes Perramón, representant de l’Oficina Antifrau de Catalunya, que assistia a l’acte.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari