El periodista Antoni Batista va ser el convidat dijous del cicle Periodisme Sud organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC. El veterà periodista va respondre a la primera pregunta formulada pel company Josep Pitarch, que es va dedicar al periodisme «perquè m’agradava escriure, avui no cal, i era una persona molt curiosa» i tot seguit, va argumentar perquè es va decantar especialment pel periodisme de conflictes com l’irlandès o el basc.
En el cas del conflicte basc, va explicar com va treballar amb fonts oficials i amb fonts clandestines que aconseguia «començant per coses petites» i «no manifestant-me ni a favor ni en contra d’ETA, així vaig acoseguir que em respectessin» i així va anar guanyant-se la confiança de les fonts de totes dues parts. Esta relació li va permetre, tot i patir algunes pressions, publicar exclusives com l’entrevista a Arnaldo Otegi, o l'anunci que Eta no atemptaria als Jocs Olímpics de Barcelona.
Batista va parlar del perquè de la desaparició d’ETA i una de les causes que va remarcar és la llei de partits del 2002, que permetia prohibir partits polítics «esta llei és l’atemptat més gran a la democràcia espanyola» i va avisar que «encara està vigent». També va recordar que va ser la primera persona a accedir a l’arxiu de la policia franquista de Via Laietana. Respecte al Procés, considera que la via política per la independència encara no està tancada, que hi ha un moment d'inflexió, un moment de relaxació, però que queda el pòsit d'allò fet fa cinc anys.
Batista que va «coure a foc lent» els seus articles, amb tots els recursos i mitjans i el temps necessari, va reconèixer que això avui dia no és possible per la precarització de l’ofici i va afegir que no es veu clarament cap a on anirà evolucionant la indústria mediàtica.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari