Aconseguir tenir un epígraf propi de l’IAE (Impost Activitats Econòmiques) i del CNAE (Clasificación Nacional de Actividades Económicas) és extraordinàriament important per als professionals de la informació i la comunicació, ja que actualment se’ns està equiparant a d’altres professions, la majoria de les quals de caràcter artístic. Això ha tingut conseqüències greus, especialment durant els darrers mesos, a l’hora d’accedir a ajudes públiques, entre d’altres inconvenients.
A la delegada del Govern a Catalunya se li va explicar que actualment hi ha consolidats els estudis universitaris de periodisme i comunicació que donen competències multidisciplinars que permeten realitzar activitats professionals diverses (sigui als mitjans de comunicació com als gabinets de premsa o de comunicació corporativa). I que hores d’ara no hi ha correspondència entre aquestes professions i les corresponents classificacions d’activitats. L’absència d’un epígraf a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), impost que s’aplica tant a autònoms com a societats i que cal tramitar quan es dóna d’alta l’activitat a Hisenda per poder facturar és fonamental a l’hora de triar i definir correctament l’activitat empresarial, professional així com les obligacions tributàries. A més, si no existeix, hi ha dificultat en l’accés a línies d’ajuda, subvencions o licitacions públiques entre d’altres.
D’altra banda, el CNAE té una clara finalitat estadística però amb la situació actual de pandèmia ha adquirit una gran transcendència al vincular-se a les ajudes dels ERTO, pel que té clares repercussions econòmiques. Molts professionals s’han vist perjudicats en no tenir una correcta classificació de la seva activitat.
La trobada amb la delegada del Govern també va servir per informar-la de la situació que travessa el món periodístic i de la Comunicació, i es van comentar altres aspectes impositius i fiscals, com l’IVA que han de pagar els autònoms. Des del Col·legi s’ha demanat un aclariment de la llei perquè els professionals i empreses de la comunicació i el periodisme puguin desgravar-se correctament les despeses associades a les seves activitats professionals. Darrerament s’han rebut queixes de col·legiats/des, que han estat objecte d’inspeccions fiscals, i que demanen mantenir un mateix criteri en aquestes inspeccions, acceptant les despeses inherents a les activitats professionals.
Aquesta trobada s’emmarca en una acció conjunta impulsada també a través de la Red de Colegios Profesionales de Periodistas, de la qual el Col·legi de Catalunya en forma part, i que ha presentat al Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital y al Ministerio de Hacienda una sol·licitud de revisió i modificació de l’IAE i del CNAE per donar cobertura a l’activitat dels periodistes i dels professionals de la informació i la comunicació. Una petició que des del Col·legi de Periodistes de Catalunya es va traslladar als responsables dels diferents grups parlamentaris catalans al Congrés, sense que hores d’ara s’hagi rebut cap retorn dels mateixos.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari