El lliurament dels Premis Periodistes 2019 de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes va ser un acte de reivindicació del periodisme local i del bon periodisme. En un any de Covid, i enmig d’una crisi que també passa factura als professionals de la comunicació, el president de la demarcació, Enric Badia, va agrair, ahir al vespre, a l'auditori de l'Espai Plana de l'Om de Manresa, l’esforç dels periodistes que han complert amb l’ofici i han estat al peu del canó durant la pandèmia.
Calaf: "S'escull el que impacte sobre del que importa"
L’acte va començar amb una entrevista a una de les periodistes televisives de referència, Rosa Maria Calaf, a càrrec del degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros. Calaf, corresponsal per mig món, va parlar de l’inici de la seva carrera professional a TVE, de la sort que va tenir per poder fer-se camí i per viure des de primera línia esdeveniments històrics, de la fundació de TV3 i es va mostrar molt crítica amb el periodisme que es fa avui, “s'escull el que impacte sobre del que importa”, va dir. El millor país per fer de corresponsal, segons Calaf, és Itàlia, però si ara hagués de fer la maleta per anar a treballar se n’aniria a l’Àfrica perquè “és una mal coneguda”.
Carmona: "Som un gabinet de comunicació no d'incomunicació"
Després de l’entrevista, es van lliurar els quatre guardons: Premi Plata, Premi Plàtan, Premi Periodista de l’Any i Premi d’Honor 2019. El Premi Plata va ser per a Antonio Carmona, cap de comunicació i portaveu de Renfe a Catalunya, per la seva bona predisposició a donar resposta a les peticions dels periodistes. Carmona va compartir el premi amb el seu equip i amb la família. “Som un gabinet de comunicació i no d’incomunicació”, va dir en la seva intervenció. Damià Badia, responsable de premsa del Baxi Manresa, i el club esportiu, va rebre el Premi Plàtan amb la voluntat d’esperonar l’entitat a millorar la política de comunicació del club. Badia, que va encaixar el premi amb esportivitat, va explicar que “la política del club és no avançar esdeveniments ni dir mentides. Les especulacions i els rumors els deixem per a periodistes i seguidors”, i va tenir un record per al periodista esportiu Xavier Prunés, que acaba de jubilar-se.
El periodisme local, el millor del món
Tot seguit es van lliurar els dos guardons que s’han estrenat en aquesta edició. El Premi Periodista de l’Any el va recollir Quico Sallés, per la seva feina com a reporter incansable durant el 2019 i, especialment, per la cobertura del judici al procés independentista català. Sallés va demanar perdó “perquè hi ha centenars de periodistes que es mereixen aquest premi abans que jo”. Va tenir un record per a Josep M. Casallarg, Marta Vallovera i Salvador Cot i per a la família, per totes les absències que la feina que l’apassiona li ha robat. Va acabar reivindicant el periodisme local, “que és el millor periodisme del món”.
L’últim guardó, el Premi d’Honor 2019, va ser per a Josep Tomàs Cabot que no va poder recollir el premi i ho va fer en nom seu Maria Pilar Pardo. En un vídeo, el guardonat, de 90 anys, va agrair la distinció i va repassar l’inici de la professió, quan només calia una vespa, un paper i un bolígraf per fer de periodista. Tomàs Cabot va treballar en diferents mitjans de la postguerra, entre els quals La Vanguardia, va dirigir la revista “Història i Vida” i és autor d’una vintena de llibres.
Cabot i Sallés van ser obsequiats amb una caricatura del dibuixant Galdric Sala. Carmona va rebre una panera de productes de proximitat i Badia, dos quilos de plàtans.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari