• Verònica Mas es fa amb la Mosca Grossa i Carles Ribas encaixa amb esportivitat la Borda

    23 octubre, 2015

    Verònica Mas i Carles Ribas han estat els guanyadors de les Mosques Grossa i Borda d’aquest any. Els dos premiats, elegits per votació popular dels periodistes gironins, van rebre els guardons en un acte celebrat a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.

    Foto: PERE DURAN
    Foto: PERE DURAN

    En la vetllada també es va lliurar la Mosca de Sant Narcís a l’Uni Girona i la Mosca del Col·legi a la revista Presència i, a títol pòstum, a Natàlia Molero.

    L’acte es va iniciar amb un discurs del president de la Demarcació de Girona del Col·legi, Joan Ventura, que va fer una reivindicació de la necessitat que el periodisme pugui exercir-se en llibertat per tal de garantir la democràcia. Ventura va qualificar d’ ”atac contra la llibertat de premsa” diversos fets relacionats amb el “procés català”.
    La directora de la Biblioteca Carles Rahola, Lourdes Reyes, va ressaltar en el seu discurs la importància de l’esperit crític en la feina dels periodistes, unes paraules que l’autor de les Mosques d’aquesta edició, Sebi Subirós, va subratllar quan va comparar els bons periodistes amb les mosques colloneres: “són els periodistes crítics, insistents i incisius, els que amb la seva feina poden fer moure les coses”.

    Mosca de Sant Narcís i Mosca del Col·legi
    Després d’aquests tres parlaments, va començar el lliurament de premis. La primera Mosca que es va entregar va ser la de Sant Narcís, que enguany ha estat per a l’Spar CityLift Girona, l’equip campió de la Lliga Femenina espanyola de bàsquet en la temporada 2014-15. L’encarregat de fer-ne la glosa va ser el periodista Josep Guardiola –en Papi-, que va lloar la “seriositat i humilitat” de l’Uni Girona, un club que “amb la seva feina ben feta ho ha guanyat quasi tot”. El president de l’Uni Girona, Llorenç Biargé, va agrair la Mosca i va fer un discurs remarcant la modèstia de l’equip i com, malgrat aquesta manca de recursos, han anat “fent passes” fins a arribar on són ara.
    La revista Presència va rebre la Mosca del Col·legi pels seus 50 anys. El veterà periodista Pere Madrenys, que va ser-ne el director entre els anys 1979 i 1982, va explicar diverses anècdotes dels primers anys d’aquest setmanari, que va fundar Manuel Bonmatí el 10 d’abril de 1965. Tot i això, les primeres paraules de Madrenys van ser per reconèixer la figura de Narcís-Jordi Aragó –que estava entre el públic-, primer president de la Demarcació de Girona del CPC, i que va dirigir Presència en el primers anys de la revista.
    El president del Grup Hermes, Joaquim Vidal, va recollir el guardó assegurant que “50 anys de premsa escrita en català són una eternitat”, i agraint a totes les persones que, al llarg dels anys, han permès a Presència arribar on és ara.

    Homenatge a la Natàlia
    La segona Mosca del Col·legi que es va lliurar va suposar el moment més emotiu de la nit. Aquest guardó va ser un sentit homenatge, a títol pòstum, a la Natàlia Molero, que va morir el passat juliol massa aviat, als 55 anys.
    La Natàlia era moltes coses. En l’àmbit personal, optimista, lluitadora, honesta, valenta i generosa. En l’àmbit professional, escriptora, periodista, política, gestora cultural.... Potser perquè era una dona curiosa, se sentia periodista, una professió de la qual opinava que “o neixes o te’n fas, no és un títol el que et dóna la professionalitat”. Oberta, amb una vitalitat desbordant, una alegria encomanadissa i les idees molt clares.
    El seu amic Josep Maria Fonalleras va recordar-la a través d’un discurs tendre i personal, en el qual va anar repassant “totes les Natàlies que van fer la Natàlia”. La família de la Natàlia es va endur l’aplaudiment més llarg i sentit de la vetllada.

    La Borda i la Grossa
    Quedaven encara per repartir les Mosques Borda i Grossa, de les quals es coneixia els finalistes però no els guanyadors. Jordi Grau, vicepresident de l’anterior Junta, va tornar a ser el rei de l’escenari i, com és habitual, no va deixar canya dreta i no es va mossegar la llengua a l’hora de repassar amb la seva mordaç ironia institucions i personalitats.
    Grau va fer públic primer el guanyador de la Mosca Borda: el regidor de l’Ajuntament de Girona Carles Ribas, que amb el 46% dels vots emesos va superar per poc el gabinet de Premsa del Departament d’Agricultura (40%). El tercer finalista, el Departament de Premsa de l’Hospital d’Olot, va quedar força enrere (14%).
    Ribas –que, de fet, era lúnic finalista de la Borda present a l’acte- va encaixar la Mosca amb esportivitat i va justificar-se dient que amb els càrrecs que ha anat assumint al llarg dels anys a l’Ajuntament de Girona “és com si hagués anat comprant tota la loteria possible per aconseguir que em toqués”. El regidor, amb bon humor, va admetre que quan va saber que era finalista a rebre la Mosca Borda es va enfadar, però que després hi va meditar i va arribar a la conclusió que "alguna cosa dec fer malament” i que “mirant-s’ho pel costat bo, he de dir que és la primera vegada que amb una patacada em donen un premi”. Ribas va afegir que està content perquè sap que “ara ja no ho puc fer pitjor, només puc millorar”.

    La darrera Mosca, la Grossa, sí que comptava amb tots els finalistes entre el públic. Finalment, la guanyadora va ser Verònica Mas, responsable de premsa del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, amb el 32% dels vots. Jordi Arranz, excap de premsa de l’Ajuntament de Figueres, va obtenir el 29%, mentre que Joan Alcalà, regidor de l’Ajuntament de Girona, i Sergi Bonet, rector de la UdG, van aconseguir el 20 i el 19% dels vots.
    Verònica Mas va voler compartir el premi amb totes les persones que treballen amb ella, i va afirmar que és “un privilegi” treballar donant informació d’un territori que “me fascina”. Mas va prometre que seguirà treballant com fins ara per facilitar la feina als periodistes.
    Les Mosques de la Informació 2015 es van cloure amb la tradicional foto de família, tot i que després els assistents van poder quedar-se a compartir impressions prenent una copa de cava al vestíbul de la biblioteca Carles Rahola.

    Fotografies: Pere Duran

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.