• V Simposi sobre Llibertat de Premsa a Lleida, 2-3 maig

    26 abril, 2019

    Enguany, el Simposi versarà sobre 'Periodisme, Veritat i Fake News'. Comptarà amb ponents que debatran sobre el  la veritat en el periodisme (aproximació des de la filosofia, l’ètica professional i el dret), sobre casos de desinformació i fake news i sobre les eines contra la desinformació.

    Un any més, i ja són 5 edicions, la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen el Simposi sobre Llibertat de Premsa, que enguany es centrarà amb la temàtica del Periodisme, veritat i fake news.

    Noms destacats del camp del periodisme i universitats prendran part en aquesta quarta edició, que tindrà lloc els dies 2 i 3 de maig a  Lleida.

    Aquesta cinquena edició del Simposi es celebrarà a l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida

    V SIMPOSI DE LLIBERTAT DE PREMSA, 2-3 maig  LLEIDA

     Periodisme, Veritat i Fake News

    2 de maig

    16-18 h Tallers o workshops: tres tallers simultanis per a la presentació de treballs de recerca dels estudiants de les universitats participants.

    18h: Benvinguda Institucional

    18:15 h: Conferència inaugural a càrrec de Marc Amorós, autor de ‘Fake News, La verdad de las noticies falsas’ i col.laborador del programa ‘AquíCuní’ de SER Catalunya.

    3 de maig

    MATÍ  10-11:30 h

    Sobre la veritat en el periodisme (aproximació des de la filosofia, l’ètica professional i el dret). Modera: Josep Maria Sanuy Vinós, sub director de Grup Segre.

    • La veritat en l’argumentació pública. María G. Navarro (Universidad de Salamanca. Dept. Historia del Derecho y Filosofía Jurídica, Moral y Política)
    • De les mentides de la guerra a les fake news. Retòrica, subjectivitat i interessos. Albert Chillón (UAB, Dept. Mitjans de Comunicació i Cultura)
    • Es pot regular la veritat informativa? Cristina Pauner (Universitat Jaume I, Dept. Dret)

    11:30-12 h Pausa.

    12-13:30 h

    Casos de desinformació i fake news. Modera: Laia Riverola, redactora en cap de Diari La Mañana. 

    • La desinformación en España: Alcance e importancia. Stéphane M. Grueso. Responsable de alfabetización mediática y estrategia educativa de Maldita.es
    • La batalla informativa per l’1-O. Josep Gifreu. Periodista, comunicòleg i Catedràtic emèrit de teoria de la comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
    • Desinformar i discriminar. Notícies Falses sobre persones migrades . Maria Manyosa. Comunicadora social, coordinadora de l’observatori d’actualitat dels discursos discriminatoris de Mèdia.Cat

    13:30 – 15:00 h Dinar de ponents i estudiants

    TARDA 15:00 -16:30 h

    Eines contra la desinformació. Modera: Núria Mora, periodista d’Onda Cero

    • Pedagogía de los medios. Experiencias en el caso andaluz. Ángel Fernández (Colegio de Periodistes de Andalucía)
    • El Col·legi de Periodistes de Catalunya i els tallers educatius d’alfabetització mediàtica. Laura Alcalde, Vice Presidenta del CPC Lleida i Periodista de ACN
    • Polítiques de la UE contra les fake news. Laura Rahola (Cap de Premsa de la representació de la Comissió Europea en Catalunya y les Illes Balears)
    • Plataformes de detecció de notícies falses. Lorenzo Marini. Col·laborador de Verifi.cat i Youcheck

    16:30 h Conclusions

    17:00 – 17:45 h Cloenda

    "Poscensura, posverdad y tabú: el desafío de revelar lo que nadie quiere creer". A càrrec de Juan Soto Ivars, periodista i columnista en ‘El Confidencial’

    ENTITATS COL·LABORADORES: Diputació de Lleida i Ajuntament de Lleida

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.