• El CIC recorda que cal respectar sempre la presumpció d'innocència

    16 novembre, 2017

    El Consell de la Informació de Catalunya ha difós un comunicat pel cas de la nena de deu mesos que va morir a Torroella de Montgrí a principis de novembre

    La Fundació del Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha fet públic un comunicat pel cas de la nena de deu mesos que va morir a Torroella de Montgrí a causa d'un virus, però que diversos mitjans van difondre com un cas d'abusos sexuals a la menor i apuntant directament un veí de la localitat empordanesa com a responsable de la mort de la petita.

    En el text difòs es recorda que el mitjans de comunicació van presentar "en circumstàncies aberrants" la tragèdia, convertint-la en "un nou cas d'explotació del sensacionalisme sense tenir en compte el principi de presumpció d'innocència". Així, es van difondre com si fossin fiables versions sobre la mort del nadó que "inculpaven directament un veí de Torroella", i se'n va difondre l’edat, la nacionalitat i fins i tot el carrer on viu, fent-lo "fàcilment identificable en aquesta localitat". Hores desprès, es va dictaminar que la mort de la nena havia estat causada per un virus, i l'home va quedar en llibertat sense càrrecs. Però la seva reputació ha quedat greument danyada i "difícilment podrà socialitzar de nou en un ambient marcat per la sospita, el recel i la desconfiança", denuncia el CIC.

    Per això, es remarca la necessitat que els periodistes "mostrin la diligència exigible a tot bon professional" en busca de la veritat, i que renunciïn a "transmetre rumors, insinuacions i murmuracions com a fets verdaders" sense haver-los contrastat abans.

    En aquest cas, segons el comunicat, es repeteix l'esquema d'altres ocasions: els mitjans no tenen cap pressa ni mostren cap interès en difondre els desmentits i les corresponents rectificacions, i les releguen "vergonyosament a la mínima expressió". En aquest sentit, es critica que sembla que el periodisme actual no dóna valor al desmentit d'una notícia ja difosa, i que se simplifica el missatge per donar més valor a la part emotiva que a la racional. 

    Per això, el CIC destaca que cal aplicar sempre el principi 10 del Codi Deontològic de la professió: “Tota persona acusada o imputada d’un delicte té dret a la presumpció d’innocència en les informacions i opinions relatives a indagacions, causes o procediments penals. El respecte i la protecció d’aquest dret són vigents des de l’inici de les actuacions policials fins que es provi la culpabilitat en un procés que gaudeixi de les garanties necessàries. Els periodistes evitaran els prejudicis, així com sotmetre els implicats a judicis paral·lels”. A més, lamenta que "en un ampli context deontològic de la professió periodística és necessària una profunda reflexió a fi de prevenir que el que es publica no passi per sobre del dret a l’honor i a la intimitat de les persones".

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.