En relació amb el cas de la mort violenta d’un agent de la Guàrdia Urbana i sobre el que s’investiga a dos membres del mateix cos com a presumptes implicats, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) recorda que cal extremar la prudència quan es publiquen informacions que poden afectar la vida privada de terceres persones, especialment quan es tracta de menors.
El dret del públic a saber (criteri 6 del Codi Deontològic) s’ha d’equilibrar amb el punt 9: “Les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat, particularment les més vulnerables. Cal evitar les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies…”
Pel que fa a les menors, filles de la investigada i del seu exmarit, han estat exposades a la curiositat pública, atès que són perfectament identificables després de publicar-se els cognoms dels seus pares. El respecte a la dignitat dels menors comporta tractar amb especial sensibilitat aquells fets que poden afectar el seu futur desenvolupament i evitar que siguin exposats com a centre d’atenció d’un circ mediàtic.
Una vegada més, el CIC recomana vetllar pel compliment del principi 11 del Codi, que diu: “Cal evitar difondre la identitat dels menors quan apareixen com a víctimes (excepte en supòsit d’homicidi i casos de segrestos o desaparicions), testimonis o inculpats en causes criminals (…) A més, s’evitarà identificar contra la seva voluntat les persones pròximes o parents innocents d’acusats o convictes en procediments penals.
“Com a norma general, els menors no han de ser entrevistats ni fotografiats o filmats sense el consentiment explícit dels seus pares, tutors, mestres o educadors. Tampoc no és lícit al·legar la rellevància pública de familiars o persones pròximes per justificar la intromissió en la seva vida privada o l’explotació de la seva imatge””.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari