Anualment, el Col·legi de Periodistes de la Demarcació de Lleida organitza un viatge lúdico-cultural i enguany la destinació ha estat la Catalunya Nord. El circuit s’ha iniciat a Perpinyà, i ha continuat per Céret, Rivestaltes, Thuir i Collioure, gràcies a la col·laboració amb l’oficina de Turisme dels Pirineus Orientals, Renfe- Sncf, l’ajuntament de Perpinyà i el de Tuïr.
El grup ha conegut de primera mà mitjans com Ràdio Arrels o el diari L’independant, així com també el Memorial del Camp de Rivesaltes, la tomba del poeta Antonio Machado a Collioure , i el Museu d’Art Modern de Céret.
Pel que fa a Ràdio Arrels, el seu director, Albert Noguer, va explicar la situació delicada que travessa, l’únic mitjà local que utilitza el català. Ràdio Arrels es va crear l’any 1981 amb l’objectiu de fer ràdio en català i com a eina per difondre la llengua i la cultura catalanes als Pirineus Orientals. La graella actual d’aquesta ràdio associativa combina una petita programació en directe de 7 a 9 del matí i la resta són programes gravats. Malgrat la disminució d’ajudes econòmiques estatals i de la Generalitat de Catalunya, Ràdio Arrels tira endavant .
A L’Independant, el grup va ser rebut pel seu director, Alain Baute, i el redactor en cap, Pierre Lefranc, que van explicar que aquesta mateixa setmana estrenen nou web amb el qual donaran més importància al contingut digital. La capçalera compta amb 3 edicions diàries (per Narbona, Perpinyà i Carcassona ) i dóna feina a 70 periodistes i a 105 corresponsals col·laboradors. L’Independant és un dels diaris més antics de França: la primera edició data de l'1 de febrer de 1846, el mateix any de fundació de Le Figaro.
Una de les visites més interessants i colpidores fou la del memorial del camp de refugiats de la població de Rivesaltes, construït l’any 1941. Després de la Guerra Civil espanyola, el camp va rebre almenys 470.000 refugiats espanyols, entre altres refugiats al llarg dels anys que fou actiu. Als anys 90 es va voler destruir, però associacions i ciutadans locals s’hi van mostrar en contra. Gràcies a la seva pressió, l’any 2015 el president francès, Manuel Valls, va inaugurar el Memorial, centre que "pretén preservar la memòria de la gent que hi va estar en el camp, així com esdevenir també un centre de recerca per reflexionar sobre els fets que hi van ocórrer", va explicar la seva directora, Agnès Sajaloli.
Pel que fa a la part més lúdica, el grup va conèixer el centre antic de Perpinyà, la població costanera de Collioure i el petit poble de Thuir, on van visitar les caves Byrrh, en les quals s’elabora un conegut aperitiu -que porta el nom de les caves- a base de vi i plantes medicinals. El celler, entre altres curiositats, alberga la tina més gran d’Europa, amb capacitat per 1.000.200 litres.
A la població de Céret van visitar el Museu d’Art Modern, on van poder contemplar obres de Pablo Picasso, Joan Miró, Manolo, Albert Chagall, Michel Aribaud,… i altres artistes del territori o que han tingut alguna vinculació amb la població, entre altres.
El viatge va finalitzar amb una breu visita al poble d’Elna, on hi ha la coneguda Maternitat d’Elna.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari