Avui, 25 d’octubre, l'organització Oxfam Intermón al costat de La Marea, ha presentat en una roda de premsa en el Col·legi de Periodistes de Catalunya la seva nova pàgina web “Periodisme contra les violències masclistes” basada en un taller online gratuït per oferir tècniques periodístiques i informar sobre les violències que sofreixen les dones en l'àmbit comunicatiu. El debat sobre el projecte web ha comptat amb la presència de Magda Bandera, coordinadora de la pàgina, periodista especialitzada en gènere i directora de la Marea; Marcela Ospina, directora de Comunicació d'Oxfam Intermón; Isabel Muntané, codirectora de Màster Gènere i Comunicació de la UAB i Josep Carles Rius, exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i impulsor de Catalunya Plural.
Oxfam Intermón, una organització que porta més de 30 anys donant suport els drets de les dones i que defensa un periodisme compromès, té l'objectiu de posar una perspectiva d'igualtat de gènere en els mitjans de comunicació i, en general, en la societat. La web, que en una setmanes estarà disponible també en català, consisteix en un taller pràctic realitzat per Magda Bandera. S'estructura en cinc seccions: Canviar la mirada, on es troba un test dirigit als periodistes i responsables de secció perquè avaluïn fins a quin punt es fa un ús de llenguatge masclista i com millorar-ho. A més, compta amb uns conceptes principals sobre el tema i vídeos amb explicacions. La segona secció, Estereotips i llenguatge, ofereix exercicis, consells i imatges que es poden utilitzar per no caure en estereotips a l'hora d'informar. La tercera, Dones invisibles, tracta el problema de la poca intervenció de les dones en els mitjans de comunicació de masses. Un dels gràfics que mostren destaca el percentatge de la presència general de dones i homes en les notícies i demostra que els homes protagonitzen el 72% de les informacions que apareixen en premsa, ràdio i televisió, mentre que les dones només representen el percentatge restant, un 28%. La penúltima secció, Violències masclistes, compta amb un apartat sobre la violència de gènere i les agressions sexuals i finalitza amb testimonis de dones que van sofrir alguna forma de violència sexual però que ja no són víctimes, han pogut reconstruir-se i ara el seu objectiu és ajudar a altres dones. Finalment, en l'última secció es troba el Manual de redacció que és un resum sobre el tema i incorpora un test final per veure les millores, o no, després d'haver realitzat el taller.
Des del Col·legi de Periodistes volem conscienciar als col·legiats i col·legiades sobre la importància de lluitar contra el problema de la violència masclista i que es valori el paper de la dona en els mitjans de comunicació. Cal tenir també en compte la mirada de la dona en la societat, ja que sovint estan infravaloradas i fins i tot cohibides a l'hora de donar la seva opinió en els mitjans. S'ha de conscienciar als periodistes, a més, que s'ha d’aturar la informació masclista a l'hora de comunicar agressions sexuals masclistes i tractar el missatge des d'una altra perspectiva per fer un periodisme útil i ajudar al fet que les dones siguin valorades en la societat. Encara que hi hagi hagut un procés d'avanç, la societat no ha arribat a la igualtat de gènere i s'ha de continuar posant esforç i canviar la mirada.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari