La demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha demanat a l’artista ucraïnès afincat a Girona Kim Perevalsky que creï el guardó que es lliurarà a tots els premiats d’aquesta edició de les Mosques de la Informació. Perevalsky, que és conegut sobretot per la pintura, el collage i el gravat, ha elaborat una peça que funciona perfectament com a escultura i que conté els trets distintius de la seva obra.
A partir de la impressió digital sobre alumini i la pintura a l’oli, l’artista ha incorporat elements antagònics que es sobreposen en capes i creen un tot en el que cap concepte destaca per sobre dels altres. Hi trobareu l’estructura d’una ciutat antiga (Perevalksy treballa molt, darrerament, amb mapes antics per fer collages) i també la d’una ciutat inventada; rius i un volcà –símbol de la inestabilitat-, elements onírics al costat de símbols gràfics i geomètrics, escales diferents que s’uneixen per crear un marc asimètric que ho encaixa tot.
La sobreposició de capes del collage es pot comparar, segons l’artista, “a l’acumulació d’informació que tenim”. La barreja d’elements antics i contemporanis representa el “d’on venim i on anem”, i en el caos del collage sempre hi ha una forma que li dóna sentit i ordre. Aquesta seria, de fet, la funció del periodisme: posar un cert odre al caos de l’actualitat i facilitar-ne la interpretació. Com al Jardí de les Delícies, cal fixar-se en cada detall de l’obra, com la mosca que sembla mirar-s’ho tot des de dalt.
L'acte de lliurament de les Mosques 2019
Les Mosques de la Informació 2019 tindran lloc el dimecres 23 d'octubre a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, aprofitant que a les sales de la planta baixa s’hi pot veure fins a finals de novembre l’exposició “Ser del GEiEG. Una història de futur”. I és que la Mosca de Sant Narcís, que es lliura a persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals, serà per al GEiEG amb motiu del seu centenari.
El Grup Excursionista i Esportiu Gironí compta actualment amb 23 seccions esportives i culturals, tres complexos esportius –a Sant Narcís, Sant Ponç i Palau-, i el refugi de muntanya de Sant Miquel de Falgars. És la primera entitat de Catalunya dedicada a l’esport base i amateur.
En aquesta edició es lliuraran dues Mosques del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals dins l’àmbit del periodisme: a Rafel Nadal i, a títol pòstum, a Montserrat Minobis.
- El periodista Rafel Nadal i Farreras (Girona, 1954) té vocació i talent d’escriptor. La seva trajectòria periodística és llarga i destacable i se centra sobretot en premsa escrita, però han estat els seus llibres els que l’han fet conegut per tothom. El darrer, El fill de l’italià, ha rebut aquest any el Premi Ramon Llull, el més prestigiós de les lletres catalanes.
- Montserrat Minobis Puntonet (Figueres, 1942 – Barcelona 2019) va morir aquest maig passat, al 76 anys. Entre altres càrrecs, havia estat degana del Col·legi de Periodistes, directora de Catalunya Ràdio, i presidenta de la Xarxa Europea de Dones Periodistes, i va rebre la Creu de Sant Jordi (1996). Va tocar tots els pals del periodisme clàssic –premsa escrita, ràdio i televisió-, des d’on va reivindicar sempre la visibilitat de la dona.
Les Mosques Borda i Grossa
Finalment, també es lliuraran les Mosques Borda i Grossa, les que proposen i voten els periodistes gironins. Aquest 2019, els finalistes són:
Finalistes a rebre la Mosca Borda:
Finalistes a rebre la Mosca Grossa:
(Trobaràs ampliada aquesta informació al dossier adjunt).
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari