• Set llibres per recordar Manuel Vázquez Montalbán

    16 octubre, 2023

    El pròxim dijous 19 d'octubre, la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes acollirà l'acte de commemoració dels vint anys de la mort de Manuel Vázquez Montalbán. El periodista es va convertir en un referent del periodisme, va escriure llibres i centeners de cròniques i articles per diversos diaris. Amb motiu d'aquest acte, el Centre de Documentació Montserrat Roig ha recopilat una selecció de les seves obres, així com títols d'altres autors que van publicar-se després de la seva mort i que recorden la seva influència en el món periodístic i la literatura.

    El pròxim dijous 19 d'octubre, la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes acollirà l'acte de commemoració dels vint anys de la mort de Manuel Vázquez Montalbán.
    Autor:
    Ignasi Renom

    L'acte se celebrarà a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes (Rambla de Catalunya, 10) el dijous 19 d'octubre a les 18:30 hores i hi haurà la benvinguda del degà del Col·legi, Joan Maria Morros i la participació de Quim Aranda, Enric González, Milagros Pérez, Joaquín Luna, Ramon Besa, Sergi Pàmies, Mònica Terribas i Jordi Osúa. Aforament limitat i cal inscripció prèvia. 

    Tots els llibres estan disponibles al Centre de Documentació i els col·legiats/des podeu demanar-los en préstec a través d'aquest catàleg o enviant un correu a: documentacio@periodistes.cat

    Informe sobre la información de Manuel Vázquez Montalbán (1971)

    La seva primera obra la va escriure a presó durant el règim franquista. En aquell temps, el llibre va obrir un nou camp d'estudi periodístic inèdit a l'Espanya franquista: la influència dels grans poders en la difusió de la informació a través dels mitjans de comunicació, la desigualtat entre agències de notícies i les diferents maneres que té el poder establert de silenciar les veus discordants. Un llibre que continua sent un referent per als estudiants de periodisme.

    Mis almuerzos con gente inquietante de Manuel Vázquez Montalbán (1984)

    En aquest llibre, l’escriptor i periodista M.V.M. comparteix les seves trobades i converses amb personatges tan diversos com Alfonso Guerra, Bibi Andersen, el Duque de Alba, Jesús Quintero, Carmen Romero i Manuel Fraga Iribarne, entre altres.  L'obra se centra en els gestos i actituds d'aquests personatges en el context de dinars compartits, revelant detalls fascinants sobre les seves personalitats i la influència que exercien en la societat de l'època.

    El món segons Manuel Vázquez Montalbán del Col·legi de Periodistes de Catalunya (2008)

    La manera més exacta d'acostar-se a un home de lletres és per mitjà dels seus textos. Per això 'El món segons Manuel Vázquez Montalbán' permet discernir com pocs estudis fins ara qui era i què pensava un dels grans periodistes catalans del segle XX: Manuel Vázquez Montalbán, un personatge antidogmàtic, amarat d'un catalanisme progressista i no exempt de fílies i fòbies i amb una visió sociopolítica inusual. El llibre forma part de la col·lecció "Vaixells de paper" editada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i avui ja compta amb un total de 35 títols. En aquest segell hi trobem firmes de periodistes com Jaume Guillamet, Susanna Tavera, Josep Pernau, Elvira Altés o Carles Geli. Tots els llibres es poden trobar i consultar a la seu de Barcelona del Col·legi.  

    La construcció de la identitat periodística de Manuel Vázquez Montalbán Una Tesi Doctoral dirigida per Jaume Guillamet per Francesc Salgado (2009)

    Aquesta tesi ofereix un repàs detallat del camí personal i periodístic del periodista. Entre 1960 i 1978 Manuel Vázquez Montalbán assoleix una primera identitat professional a la premsa. Estudia Periodisme i treballa a dues publicacions del 'Movimiento', però una estada a la presó per un delicte polític l'obliga a començar de nou el 1965. A continuació s'acosta a l'anàlisi de la informació Internacional (Siglo20, Tele/eXpres) i evoluciona, segons ho permet l'incert ambient polític, cap a la columna (Triunfo, Arreu, Mundo Diario), l'espai periodístic on s'instal·larà a la transició (La Calle, El Periódico). L'eina fonamental d'aquest trànsit professional és l'humor, el reportatge d'ordre sociològic i el domini de la ficció, els recursos amb què Vázquez Montalbán treballa durant els primers anys 70, quan opina en boca de personatges i signaturess inventades, fins que finalment pot fer-ho sense embuts, un cop derogada la llei de Premsa de 1966.

    Entre 2010 i 2012, l’autor de la tesi també va publicar tres volums de la seva obra:  Obra periodística Manuel Vázquez Montalbán

    Crónica sentimental de la transición de Folch and Folch (2023)

    "Crónica sentimental de la transición" és un recull de cròniques publicades inicialment al suplement d’El País entre el gener i l’agost de 1985, que ara es publiquen i formen una obra clau per entendre l’etapa de la Transició espanyola. El llibre reflecteix sobre l'evolució de la mentalitat de la gent i el canvi de to moral d’una societat paternalista i autoritària cap a una recerca més democràtica.

    Los papeles de Admunsen - Manuel Vázquez Montalbán edició de José Colmeiro (2023)

    Admunsen, l'alter ego de Vázquez Montalbán i protagonista de la novel·la, és un jove intel·lectual frustrat entre les demandes alienants de la societat de consum, la realització personal i la consciència política. Després de passar un parell d'anys a la presó, la seva vida es desenvolupa en una sèrie d'intents fallits de desenvolupar-se com a escriptor, reconstruir la seva relació de parella i evitar les pressions per integrar-se en el sistema, fins que, desencantat, haurà de decidir si implicar-se en la causa o renunciar als seus principis i posar en perill la seva integritat moral.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.