L’Assemblea General anual de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya es va celebrar el dimecres 22 d‘abril de 2015, amb l’assistència d’una dotzena de periodistes col·legiats. Una dotzena més van excusar la seva assistència. Actualment, hi ha 296 periodistes gironins col·legiats.
En la reunió es va presentar la Memòria d’activitats del 2014, es van repassar les principals actuacions de l’any passat i es va parlar dels projectes de futur més immediats. Els col·legiats assistents també van dir la seva i van exposar diferents idees i suggeriments.
L’ordre del dia de l’Assemblea General va incloure els següents punts:
1. Informe del president i presentació de la Memòria d’activitats 2014
El president de la Junta,
Joan Ventura, va repassar les principals activitats dutes a terme al llarg de l’any passat: exposicions, cursos, Mosques de la Informació,
Premis Carles Rahola de Comunicació Local, reunions...
Va parar especial atenció a la col·laboració que s’ha iniciat amb la
Universitat de Girona en la
Setmana dels Rahola, que s’ha concretat en l’organització de les diverses activitats de la Setmana a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG. Això s’ha traduït en què les taules rodones i la conferència de
Màrius Serra van comptar amb l’assistència de molts estudiants, però de molt poc públic de fora de la UdG, i es va apostar per introduir canvis de cara a la propera edició. La idea seria fer algun acte a la UdG però també oferir-ne a altres llocs de la ciutat amb l’objectiu d’arribar a un públic més ampli que l’universitari. En aquest sentit, però, Ventura va constatar que “fer moure la gent és complicat”.
2. Informe dels canvis produïts en la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes
Des de l’any passat hi ha hagut canvis en la composició de la Junta de Girona. L’anterior tresorer,
Jaume Serra, va deixar el càrrec el mes d’octubre de 2014. El seu lloc el va assumir
Xevi Masachs (fins aleshores vocal) i
Xavier Cusell va incorporar-se a la Junta com a vocal.
3. Activitats en curs, objectiu de l’actual exercici i projectes de futur
La vicepresidenta de la Junta,
Laura Fanals, va explicar que, malgrat que s’han hagut de suspendre molts cursos per manca d’inscrits, la “Junta creu en la formació” i, per tant, es continuaran oferint cursos a la seu de Girona del Col·legi.
L’any passat només es van poder tirar endavant quatre cursos de tots els que es van programar, i en el primer trimestre del 2015, dels set cursos organitzats a Girona, només se n’han pogut realitzar dos.
També va fer esment d’altres activitats que s’han realitzat recentment i a les quals es vol donar projecció de futur: els Sopars Off the Record, la sessió sobre diversitat religiosa i mitjans de comunicació, la taula rodona “Religió, informació i llibertat d’expressió: drets i límits” (que tindrà lloc la setmana vinent i que comptarà amb la participació de
Marc Marginedas,
Jaume Capdevila i
Francesc-Xavier Marín), la trobada entre mitjans de comunicació i entitats que es va fer a Figueres i que ara es vol exportar a altres llocs de les comarques...
Laura Fanals va assegurar que aquest any “finalment renovarem la sala d’actes” de la seu de Girona del Col·legi, i va recordar també la campanya de crowdfunding que el Col·legi ha iniciat a través de
Verkami per portar al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg els blocs electorals.
Va recordar que al llarg d’aquest 2015 està oberta la nova oportunitat d’accés al Col·legi per a periodistes que no tenen estudis universitaris i va remarcar especialment “la feina feta per l’anterior Junta” per aconseguir que es tornés a obrir aquesta tercera via per col·legiar-se.
La secretària de la Junta,
Sílvia Planas, va explicar també que s’està treballant en la nova edició de la Guia de la Comunicació de les Comarques de Girona i va anunciar que s’espera poder-la presentar a finals d’any o principis del vinent. També va avançar que la intenció de la Junta és crear una app de la nova Guia.
4. Precs i preguntes: Els periodistes assistents a l’Assemblea van fer diferents propostes i van donar la seva opinió sobre diversos temes.
Una de les col·legiades va suggerir que estaria bé que, des del Col·legi, es potenciés la tecnologia per tal que els integrants de les Juntes de les diferents demarcacions no s’haguessin de traslladar a Barcelona cada vegada que hi ha reunions de Junta.
També va apuntar que seria interessant crear una xarxa de representants del Col·legi a tot el territori gironí, per tal que els integrants de la Junta no hagin de desplaçar-se quan es convida el Col·legi a alguna activitat. Ventura va respondre que ja s’ha estudiat aquesta possibilitat, tot i que de moment està aturada.
Una altra assistent va qualificar de “greu error” haver volgut convertir l’entrega dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local en “uns Òscar”. Va considerar que no haver desvetllat els noms dels guanyadors de cada categoria abans de la gala va impedir que els guardonats vinguessin acompanyats de família i amics, i això va fer que hi hagués menys gent a l’Auditori.
Igualment, va considerar que “la UdG ha de baixar a la ciutat” i per això es va mostrar d’acord amb la Junta en què cal reconsiderar on es fan les activitats de la Setmana dels Rahola.
Fotos: Anna Estartús
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari