• Respecte i professionalitat

    6 octubre, 2017

    Catalunya està vivint uns moments políticament i socialment molt intensos. Els darrers dies, periodistes de diversos mitjans de comunicació han estat increpats, insultats i, fins i tot, agredits. Entre altres fets del tot inacceptables s’han boicotejat connexions en directe, s’han fet malbé vehicles d’una cadena de televisió, s’ha hagut d’escortar policialment un equip i  també s’ha escopit una periodista. Cal recordar igualment: la identificació policial de periodistes, les pressions perquè revelin les seves fonts, que s’hagin requisat càmeres o telèfons mòbils i les agressions per part d’agents de l’ordre a periodistes i fotògrafs, tot i anar ben identificats amb braçalets i armilles de premsa. Són només alguns dels fets que han passat els darrers dies. En tots els casos, són del tot inadmissibles. 

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya vol reiterar una vegada més el seu rebuig a qualsevol tipus de violència, física o verbal. En el cas de les forces de l’ordre, és especialment greu quan s’extralimiten en les seves funcions i hi ha comportaments que estan fora de la legalitat. És per això que hem fet arribar al Delegat del Govern espanyol a Catalunya la nostra repulsa a tot comportament violent o que persegueixi limitar la llibertat d’expressió.

    El Col·legi de Periodistes reitera, un cop més, que és intolerable qualsevol intent d’intimidar o coartar la llibertat de premsa. És un dret fonamental. Un dels pilars de qualsevol democràcia. També ho és el respecte a la pluralitat d’opinions. L’hem de saber preservar, especialment en moments tan convulsos com els actuals. La discrepància s’ha de canalitzar sempre amb respecte. També és important insistir perquè els professionals de la informació vetllin per ser extremadament rigorosos en moments tan delicats i respectin el Codi deontològic del qual ens hem dotat. Ens compromet a informar de manera acurada i precisa, a distingir clarament entre informacions i opinions, i evitar la difusió de conjectures o rumors. En definitiva, “acostar-se a la realitat amb la màxima fidelitat possible”, des del rigor i la professionalitat. Hem d’evitar tergiversacions o manipulacions de la realitat que només serveixen per afegir crispació en uns moments ja prou complexos.

    Ara, més que mai, respecte i professionalitat.

     

    Altres comunicats: 

    El Col·legi de Periodistes recorda que l'exercici lliure de tots els periodistes ha de quedar absolutament protegit abans, durant i després del Referèndum convocat pel Govern de Catalunya. Tal i com es va anunciar a través del comunicat del passat 29 de setembre: 'El Col·legi defensa el dret a la llibertat d'expressió i d'informació'. 

    1 Comentari

    1. Silvia Zaragoza Domingo
      Ens heu abandonat! Els mitjans están tots esbiaixats, ara més que mai, presenten veritats mitges o molt orientades a crear o fomentar corrents d'opinió. Sento indefensió absoluta al no saber ja què llegar i què creure o no. Tinc una formació profundament científica i sé que és complicat ser neutral, però els fets son els fets i caldria ser neutral sempre que es pugui. Els lectors estem perduts. La majoria de premsa digital o televisiva ens ha abandonat per interessos d'un o altra. El comunicat que fer està bé, però no ajuda a que els lectors o espectadors ens aclarim, no sabem de quines fonts em de beure perquè esteu pel mig i tot arriba esbiaixat. Jo encara llegeixo premsa extranjera, i em salva això, però la gent que no pot llegir altres idiomas, están ben perduts, o atemorits o directament en pànic. A la deriva del periodista de torn que vol fer ressò d'un partit o un altre. Tenir un observatori de la neutralitat podria ajudar, com a referencia per tots. Igual existeix. No sé què podeu fer, però pensó que alguna cosa podeu fer. Crear un blog amb noticies i fets neutrals (no opinions, nomes resaltant el que està passant), inventar un score o puntuació de biaix, que informi al lector si el que llegeix està o no impregnat d'opinió. Fomentar que el periodista doni sempre la contra interpretació del que està explicant. No ho sé, però els lectors i les audiències mereixen més respecte. Jo mateixa m'he trobat preguntant a ONGs quin mitjà de premsa escrita pot ser més neutral. M'han suggerit algún mitjà, però heu de veure que aquesta pregunta no la fa tothom, i la majoria ens llegim el que se'ns posa davant. Particularment he decidit no creure´m res del que llegeixo, i pensar a qui beneficia el que estic llegint, i intentar destil.lar els fets de les opinions. No és fácil. Nomes us volia fer arribar aquest comentari. Penso que un blog de fets neutral ara mateix ajudaria molt. Si us animeu, m'ofereixo per difondre-ho. Atentament, Sílvia Zaragoza

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.