Els periodistes gironins han tingut molt clar qui volien que guanyés la Mosca Grossa i la Mosca Borda. En una de les edicions més participades dels darrers anys, els vots s'han decantat clarament per un dels finalistes de cada categoria: Quim Lladó, cap de Premsa i Protocol de la Generalitat a Girona, va aconseguir la Mosca Grossa amb el 53,15% dels vots i, a la banda oposada, el tándem format per Adif i Renfe va endur-se la Mosca Borda amb un aclaparador 62,74% dels vots.
Els resultats de les votacions han estat els següents: en la Mosca Grossa, Antonio Carmona, responsable de Comunicació de Renfe a Catalunya, va ser un més que digne rival per a Lladó, i va fer-se amb el 26,12% dels vots. Poca cosa hi van poder fer els altres dos finalistes, la comunicadora Aida Fuentes (12,61%) i el regidor de l'Ajuntament de Girona Lluís Martí (8,10%).
Pel què fa a la Mosca Borda, durant un temps va semblar que el Festival de Cap Roig podria plantar cara a Adif i Renfe, però finalment s'ha quedat amb el 30,39% dels vots. L'equip de Comunicació de l'Ajuntament de Ripoll obté el 6,86% restant.
Antonio Carmona -que va assistir a l'acte amb dos discursos preparats: a títol personal optava a la Mosca Grossa, mentre que en representació de Renfe i Adif era candidat a la Borda- finalment va haver de llegir el que hauria preferit no utilitzar. Com sempre, va donar la cara en nom de l'empresa per a la qual treballa i va recordar que s'estan fent obres per millorar el servei ferroviari. Tot i que el toc d'atenció que representa la Mosca Borda anava dirigit a Renfe i a Adif, ell va dir que s'ho prenia també "com un premi personal" i va mostrar la seva disposició a millorar.
L'altra cara de la moneda, la Mosca Grossa, va ser per a un emocionat Quim Lladó, que en primer lloc va voler felicitar els altres tres finalistes: "Treballem, i és la nostra obligació fer-ho, perquè la feina que fem la puguem dur a terme amb professionalitat i independència", va dir, en un discurs en el que va anar citant els noms propis de desenes de companys periodistes.
En l'acte també es van lliurar dues Mosques del Col·legi: a Josep Maria Francino, a títol pòstum, músic i periodista col·legiat, que va morir al desembre, als 74 anys. Era un home de ràdio, un enamorat de la música i un dels més grans experts en els Beatles d’aquest país. Va recollir el guardó -que va entregar el degà del Col·legi, Joan Maria Morros- la seva vídua, la també periodista Pilar Armengol, en un dels moments més emocionants de la vetllada. La glossa -emocionant però gens sensiblera, escrita des de l'enyor i l'admiració- va anar a càrrec de Joel Tallant, periodista, director de Ràdio Olot i amic d'en Xino.
La segona Mosca del Col·legi va ser per a Joan Ventura, que fins al març va ser president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. Va entrar al capdavant de la Junta al 2014 i va esgotar els dos mandats consecutius que marquen els Estatuts. Però porta molts més anys vinculats al Col·legi: des del 1991. I molts més encara en el món del periodisme: el 1979 es va estrenar com a corresponsal a Llagostera d’El Punt, i és en aquest diari on ha desenvolupat tota la seva trajectòria periodística. Al setembre del 2016, quan es va prejubilar, era director adjunt de la informació cultural d’El Punt Avui. Com a president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Ventura ha treballat en la defensa de la llibertat d’expressió i de les condicions laborals dels periodistes en dos mandats que han estat convulsos a tots nivells, però amb especial repercussió en les condicions de treball dels periodistes.
Va recollir la Mosca de mans d'Eli Don, membre de l'actual Junta però que també havia format de la segona Junta d'en Joan Ventura, i va agrair el reconeixement reivindicant els seus orígens, "el meu pòsit, el que m'ha fet com soc". També va agrair la glossa personal i escrita des del cor que li havien fet les periodistes Laura Fanals i Sílvia Planas, que va provocar moltes rialles entre els assistents.
I també es va distingir l'esportista Marc Gasol, que des del seu doble paper de president i de jugador, el 19 de juny va aconseguir l’ascens del Bàsquet Girona –el club que ell mateix havia fundat el 2014- a la Lliga ACB. Tot i que nascut a Sant Boi de Llobregat, el seu vincle amb Girona ve de lluny: va ser jugador de l’Akasvayu entre el 2006 i el 2008, i després de la seva etapa als Estats Units, va tornar l’any passat per jugar al club que havia fundat. En pocs mesos l’ha portat a l’elit del basquet estatal.
L'esportista Marc Gasol va rebre la Mosca de Sant Narcís "amb orgull i agraïment"
Jordi Grau i Rosa Gil -president i secretària de la Junta- li van lliurar la Mosca, que l'esportista va afirmar que rebia "amb orgull i agraïment". La periodista i exjugadora de bàsquet Anna Puig va fer la glossa de Gasol, una glossa afectuosa, amena i directa.
Durant l'acte també es va recordar el periodista Jordi Soler, creador de la tira Sífif, que va morir al febrer, als 83 anys; i l'escriptor i col·laborador en diversos mitjans Vicenç Pagès, que ens va deixar aquest estiu amb només 58 anys. Aquests petits homenatges van ser ovacionats pel públic.
Els parlaments, previs al lliurament de les Mosques, van anar a càrrec de la vicepresidenta de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Susanna Quintana; la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; i l'autora de les Mosques d'aquest any, Assumpció Mateu.
Quintana va fer una reflexió sobre el paper del Col·legi de Periodistes i sobre la professió i va posar en valor del Codi Deontològic per oferir una comunicació “bona, eficaç, eficient, atractiva, potent, creïble i mereixedora de la confiança del públic”. També va assenyalar que el periodisme no viu el millor moment i que hi ha una creixent desconnexió entre la professió i la societat, però va reivindicar que cal seguir fent periodisme, bon periodisme, “contrastant fonts, explicant els qui, què, on, quan i per què”, i va recordar que la col·legiació, tot i no ser obligatòria per exercir, és necessària per defensar la professió, lluitar contra la precarietat i contra les fake news.
Quintana: "E Codi Deontòlogic cal per oferir una comunicació bona, eficaç, creïble i mereixedora de confiança"
Cañigueral va posar èmfasi a la importància de donar valor a la realitat propera a través del periodisme local i va remarcar la importància de la feina dels periodistes, alhora que es va mostrar agraïda que la Demarcació de Girona del Col·legi hagués decidit celebrar les Mosques a l'Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya a Girona: "Volem que la nostra seu sigui justament això, un espai obert i a disposició de la ciutat i de la seva societat", va dir
Finalment, Assumpció Mateu va explicar el procés de creació dels guardons d'aquest any: una peça de ferro oxidat que representa un llibre obert -simbolitzant el coneixement-,amb una finestra a la coberta que s'obre cap a un univers pintat d’un blau intens. Dins del llibre, ben a prop d’aquest univers, hi ha la mosca, que es troba en un lloc diferent en cadascuna de les peces. L'insecte, com esls periodistes, "està sempre en acció, és fugissera i empipadora, però present", va detallar. Mateu es va mostrar molt contenta que "els guardonats tinguin la meva peça a les seves mans".
L'Auditori Josep Irla es va omplir de gom a gom de periodistes i de persones de tots els sectors de la societat, en una festa distesa i sense massa protocol que va finalitzar amb una copa de cava al Pati de les Magnòlies. Entre altres, no hi van faltar el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la diputada del PSC Sílvia Paneque; o el president del CAC, Xevi Xirgo.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari