El pròxim dimarts 16 de juny, d’11:00 a 12:30h, el Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza una Master Class a càrrec de Robert Boynton, i a les 12:30 presentarà El nuevo Nuevo Periodismo (Publicacions i Edicions de la UB, 2015)
El dimarts 16 de juny, a les 11:00 hores, amb motiu de la presentació de El nuevo Nuevo Periodismo, l’autor, Robert S. Boynton, oferirà al Col·legi de Periodistes de Catalunya una classe magistral sobre el futur del periodisme. Per assistir-hi, la inscripció és obligatòria. Podeu fer-ho des d'aquest enllaç.
Seguidament, a les 12.30 hores, Robert S. Boynton presentarà el seu llibre El nuevo Nuevo Periodismo. Conversaciones sobre el oficio con los mejores escritores estadounidenses de no ficción (Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2015), publicat per primer cop íntegrament en castellà. L’acte serà presentat per Roberto Herrscher, director de la col·lecció Periodismo Activo i del màster en Periodisme BCN_NYC de la UB, que moderarà un diàleg de l’autor amb els periodistes i professors Carles Geli, de la URL i Albert Chillón, del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. L’acte oferirà un servei de traducció simultània.
A la dècada dels anys setanta, Tom Wolfe, Gay Talese i altres escriptors nord-americans van impulsar l’anomenat «Nou Periodisme», un moviment que va revolucionar el gènere periodístic perquè el situava al nivell de la millor literatura, tant per l’ús d’agosarades tècniques narratives com per la nova forma d’explorar temes i personatges. Quaranta anys després, Robert S. Boynton defineix el que ell anomena el «nou Nou Periodisme» a través d’una sèrie de converses amb dinou professionals que continuen i actualitzen el llegat dels seus predecessors.
Aquests «nous nous periodistes» han experimentat més que la generació anterior amb la manera de buscar la història. De fet són, bàsicament, reporters que s’impliquen a fons en les seves investigacions. Per això han desenvolupat estratègies d’immersió que donen una dimensió real a l’anàlisi dels problemes més candents de l’actualitat. Per exemple, Ted Conover va treballar de vigilant de presó i va viure com un rodamón; Adrian Nicole LeBlanc va dedicar gairebé deu anys a escriure un reportatge sobre una família del Bronx; Jon Krakauer va acompanyar una expedició a l’Everest que va tenir un desenllaç funest. Alguns d’aquests periodistes han assolit una fama considerable, com Krakauer, ben conegut per ser l’autor de la celebrada Cap a terres salvatges (1996), de la qual Sean Penn va dirigir la versió cinematogràfica el 2007; i el mateix Gay Talese, un veterà periodista de llarguíssima i reconeguda trajectòria que ha treballat als grans mitjans dels Estats Units, com Esquire, The New York Times, The New Yorker o Harper’s Bazaar. La seva aportació més significativa té més a veure amb la forma en què informa de la història, que no pas amb el tipus de llengua que utilitza.
Les entrevistes recollides a El nuevo Nuevo Periodismo revelen els mètodes, les fonts d’inspiració, els objectius i les inquietuds d’un grup de periodistes que han infós noves forces a una professió apassionant i més necessària que mai. En el pròleg que Robert S. Boynton ha escrit per a aquesta edició en castellà –titulat «El nuevo Nuevo Periodismo: largo, caro y muy bueno… o corto, barato y eficiente»–, fa una lúcida anàlisi del moment de crisi i transformació que viu el periodisme actual i apunta possibles línies d’evolució.
Robert S. Boynton és escriptor i director del programa de postgrau de Periodisme de Revistes a la Universitat de Nova York. Graduat en filosofia i religió per la Universitat de Haverford i màster en ciències polítiques per la Universitat de Yale, ha estat editor de Harper’s Magazine i col·laborador de The New Yorker. Els seus articles sobre raça, cultura, periodisme literari, psicoanàlisi i propietat intel·lectual han aparegut en diverses publicacions, com The New York Times Magazine, The Nation, The Village Voice o Rolling Stone. El seu llibre més important és The New New Journalism: Conversations with America’s Best Nonfiction Writers on their Craft (2005), del qual ara presentem la traducció íntegra al castellà. Actualment treballa en la història dels inicis del periodisme literari als Estats Units.
La col·lecció Periodismo Activo de Publicacions i Edicions de la UB, dirigida per Roberto Herrscher, explora els escenaris canviants que el periodisme viu en aquest principi de segle a través d’un diàleg entre l’acadèmia i la pràctica professional. El nuevo Nuevo Periodismo n’és el sisè títol, després de la publicació de Periodismo narrativo. Cómo contar la realidad con las armas de la literatura (2012), de Roberto Herrscher; Ética del periodismo. La defensa del interés público por medio de una información libre, veraz y justa (2012), de Norbert Bilbeny; Entrevistas. Diálogos con la política, la cultura y el poder (2013), de Margarita Rivière; Decir la ciencia. Divulgación y periodismo científico de Galileo a Twitter (2015), de Vladimir de Semir, i Una crónica del periodismo cultural (2015), de Sergio Vila-Sanjuán.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari