En l’acte de presentació del llibre, que va tenir lloc en una sala de la Biblioteca Marcel•lí Domingo de Tortosa plena a vessar, hi van assistir també, a més dels seus dos autors, el periodista
Daniel Arasa, que va presentar l’acte i ha prologat el llibre, i l’ alcalde de Tortosa,
Ferran Bel, que en va fer la cloenda. El llibre ha estat editat per Tortosa Media, SL, amb el suport de l’ Ajuntament de Tortosa i ha estat mereixedor del XXVI Premi Enric Bayerri d’ Història dels Premis Literaris Jesús- Catalònia, que convoca l’ Associació de Veïns de Jesús, compartit amb el treball “Francesc Llop i Marqués, d’ Emigdi Subirats.
Daniel Arasa va remarcar en la presentació de l’acte la gran importància de Tortosa i la seva societat que “
va ser pionera – va dir-
a la península ibèrica pel que fa a la impremta i el periodisme”, ja que era una de les 31 localitats que en el segle XV tenir impremta, comptant fins i tot les incloses en els monestirs.
Daniel Arasa, en presentar la periodista
Marina Pallás, la va qualificar com d’una gran treballadora mentre que, en referir-se a l’ historiador
Francisco Cabrera va remarcar la seva investigació al voltant de la Batalla de l’Ebre.
La periodista
Marina Pallás es va referir a l’existència d’estudis sobre periodisme a la ciutat, però no pas abastant un període tant llarg, de quasi un segle, i que tot el treball ha pretès “
fer justícia a la ciutat de Tortosa en l’ àmbit de la premsa”. Va explicar com havien recuperat les capçaleres resguardades en els arxius, ressenyant-ne finalment, en el llibre, més dues-centes, començant l’any 1845 i arribant fins el 1938.
Marina Pallás va explicar també la gran quantitat de curiositats de l’època que es troben en el llibre i les grans possibilitats que s’obren d ‘ altres investigacions relacionades, fent notar la
“gran quantitat de capçaleres que van conviure i lo prompte que van sortir a la llum, posant en evidència la gran activitat i vida cultural de la ciutat”.
La periodista va explicar la gran coincidència del periodisme d’ aquest segle estudiat amb els temps presents, així com la gran precarietat laboral dels periodistes que, llavors però, eren persones d’altres professions que exercien el periodisme de més a més.
L’ historiador
Francisco Cabrera Castillo va explicar com després de 10 anys d’investigació va començar a treballar el tema amb la Marina Pallàs que s’hi va dedicar dos anys més. L’ historiador va fer notar la importància de la ciutat pel que fa al periodisme recordant l’ Associació de la Premsa de Tortosa que, creada el 1924, fou dirigida pel tortosí
Francesc Mestre i Noé. Va dir, respecte al llibre, que “
els aficionats a la història hi trobaran moltes coses”. També va fer un recordatori de la figura d’
Enric Bayerri, el nom del qual porten els Premis Literaris Jesús – Catalònia. En referir-se a la seva col•laboració amb la jove periodista tortosina,
Francisco Cabrera va dir que encara queda molta feina a fer.
L’ alcalde de Tortosa,
Ferran Bel, en tancar l’acte va dir que el llibre també “
és un reflex d un segle de política tortosina, ja que la premsa era el reflex de la política de l’ època”. Así, per exemple, va fer referència Boletín Oficial del Ayuntamiento de Tortosa de l’any 1869 que també apareix en el llibre, i va explicar com, a poc a poc, l’Arxiu Comarcal es va digitalitzant.
Es dóna la circumstància que fa només dues setmanes, concretament el 26 de novembre,
Marina Pallás va presentar a la Libreria Nollegiu, del Poble Nou de Barcelona, un altre llibre guanyador també d’un altre Premi, en aquest cas el II Premi de Periodisme Literari que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona a treballs de fi de curs de Postgrau. Aquest primer llibre premiat de la jove periodista ha estat publicat per Editorail Base i, sota el títol de “
Ritmos para el paraíso” englobla el seu reportatge,
“Hombres de Hierro”, i el d’altres dues autores, Amàlia Torres Barrientos i Lucía Maina Waisman.
Marina Pallás ens ha explicat com ha estat aquesta coincidència en el temps de dos premis periodístics, referint-s’hi com “
un cúmul de coincidències”. Com va aprofitar el seu treball de fi de Grau de Periodisme a la URV sobre els col•leccionistes de material bèl•lic de la Batalla de l’ Ebre per a presentar, a l’any següent, el treball de Postgrau de Periodisme Literari de la UAB que el va presentar al Premi, i que va guanyar. En tornar de Barcelona a Tortosa i estar durant uns mesos sense feina, va recordar la proposta de col•laboració que li havia fet l’ historiador
Francisco Cabrera, a qui havia conegut durant el primer treball i, així, va sorgir el segon llibre, reconegut amb el Premi Enric Bayerri.
Actualment, la
Marina Pallás treballa al
Diari de Tarragona, al setmanari
L’ Ebre, al programa
“La Migdiada d’Oriò”, de Ràdio Tortosa i al digital www.surtdecasa.cat. L’ historiador local
Francisco Cabrera Castillo, és expert en temes de la guerra civil espanyola, està vinculat a associacions del territori d’aquesta temàtica i, entre ells seus treballs d’investigació, destaca el llibre
“Del Ebro a Gandesa: La Batalla del Ebro, julio – noviembre 1938” d’ Almena Ediciones, 2002.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari