La jornada “#assetjament #donesperiodistes #xarxes” organitzada pel Col·legi de Periodistes i Catalunya Ràdio va començar amb la projecció del documental A Dark Place, del periodista Javier Luque i produït per l’OSCE Representative on Freedom of the Media. Després de la projecció, es va fer una taula de debat integrada per Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mònica Terribas, col·legiada i directora d’ El matí de Catalunya Ràdio; Cristina Fallarás, periodista i escriptora i Tània Verge, cap de la Unitat d’Igualtat de la UPF. La taula va estar moderada per la periodista Mariola Dinarès, directora del programa Popap de Catalunya Ràdio.
“La invisibilitat no farà altra cosa que accentuar el problema: amb menys dones en el periodisme, es produeix un increment de la virulència contra les que s’hi mantenen, precisament perquè no es normalitza la seva presència. I això es fa efectiu a través de l’àmbit digital. És un cercle viciós que cal trencar” va manifestar Neus Bonet. La degana ha convidat la CCMA a “liderar aquesta lluita per eliminar el biaix de gènere que vivim”.
Cristina Fallarás va fer una crua explicació de l’impacte emocional i professional de l’assetjament que pateix: “Les amenaces que patim no es queden a les xarxes i la manera que tenen de fer-te por no és innocent. Com a periodista soc subjecte de tal violència que he modificat la meva vida i això passa perquè soc una persona pública: m’escupen pel carrer, no puc portar la meva filla al col·legi ni puc portar-la a sopar amb els seus avis.” I va afegir que fins ara “el testimoni el posem les dones i les anàlisis les fan els homes, i les dones hem de començar a controlar el relat”.
Per la seva banda, Mònica Terribas va explicar les conseqüències d’haver patit atacs greus en l’“època analògica”: “Quan van arribar les xarxes vaig veure que l’anonimat em protegiria de tanta misèria.” També va dir que tot i la “situació de violència extrema” no vol “viure amb por” i que “no s’està abordant bé el problema de manera col·lectiva”. La periodista de Catalunya Ràdio va explicar una de les conseqüències d’aquesta situació, que ella viu cada dia: “A les dones els costa molt participar en tertúlies perquè estem més exposades als atacs.”
La politòloga Tània Verge va parlar de “fallida sistèmica” perquè són atacs a “dones periodistes que opinen, estructuren debats i contribueixen a l’agenda pública”. Va recordar que ja es comença a parlar obertament de “violència política contra les dones” i que “s’ha d’exigir a les institucions que actuïn legislant també sobre la tasca dels mitjans de comunicació per protegir més les periodistes”.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari