• Per la desgovernamentalització dels mitjans de comunicació públics

    17 febrer, 2016

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya recorda que els mitjans de comunicació públics són un servei essencial en democràcia. I per això reclama, una vegada més, que aquests estiguin al servei de les persones, i no al servei dels partits polítics.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya vol expressar la seva preocupació pel mercadeig que s’està produint en el repartiment de càrrecs dels mitjans públics de la CCMA. És inadmissible que les posicions de responsabilitat als mitjans continuïn sent moneda de canvi entre els partits polítics en les negociacions per a la investidura o per a l’estabilitat parlamentària. Tal i com ha recordat el Consell Professional de TV3: “Malgrat que el mandat del consell de govern de la CCMA és de 6 anys, per desvincular-lo dels cicles electorals, són les eleccions les que acaben definint les direccions.”

    La Junta de Govern del Col·legi de Periodistes considera que és un fet del tot inadmissible. És tota una perversió de la llei. Convé recordar que els mitjans públics han d’estar al servei dels ciutadans i no pas dels partits. S’han de desgovernamentalitzar i despolititzar.

    També donem ple suport al rebuig que ha fet el Consell Professional de Catalunya Ràdio del procediment per nomenar nou director. S’ha de celebrar que sigui un periodista, però al marge dels noms, discrepen del “model polititzat d'elecció de càrrecs a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals” tal i com el va definir el Consell Professional de Catalunya Ràdio el passat 2 de febrer en un comunicat.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya veu amb preocupació i dóna ple suport a les queixes dels professionals dels mitjans públics expressades a través dels òrgans de representació de les seves redaccions, quan denuncien els intents de supeditar els mitjans als interessos governamentals:

    · El Consell Professional de TV3 ha denunciat que es troben amb “una línia de comandament pervertida, de nou, pels partits, que han inclòs els càrrecs directius dels mitjans en les negociacions de govern” (comunicat del 17 de febrer)

    · El Consell d’Informatius de TVE porta mesos denunciant una situació “insostenible” a causa del que han qualificat de “profunda degradació ètica i deontològica” i reclamen “urgentment la regeneració ètica i professional” dels serveis informatius i responsables amb perfil “professional i independent” (comunicat del 21 de gener)

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya vol tornar a insistir que les ingerències polítiques en els mitjans públics són inacceptables. Els mitjans públics són un servei essencial en democràcia. És per això, que reclamem, una vegada més, que els responsables dels mitjans públics s’escullin en base a criteris professionals i no partidistes, i que la seva elecció estigui deslligada dels cicles electorals. Els càrrecs directius dels mitjans públics no poden ser motiu de subhasta entre les forces polítiques.

    EL Col·legi de Periodistes convida les forces polítiques a seguir les recomanacions dels Comitès d’Empresa de TV3 i Catalunya Ràdio: “El que pertoca és que el Parlament reprengui ben aviat les tasques de la reforma de les lleis audiovisuals i retorni a la via del consens, que és bàsica en una qüestió de país com són els mitjans de comunicació públics, que com el seu mateix nom indica no són mitjans que hagi de controlar el govern de torn” (comunicat del 28 de gener). També ens sumem a la crida compartida per despolititzar els mitjans públics que també han fet insistentment els Consells d’Informatius de TVE, RNE i Mitjans Interactius.


     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.