Josep Carles Rius i Baró, president del Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteix la seva visió sobre la situació del periodisme en una conversa amb Albert Om. Rius, nascut a Valls el 1956, posa èmfasi en la dificultat actual per distingir el bon periodisme de la resta d'informació, en un context en què la immediatesa i les xarxes socials dominen l'escena.
Segons Rius, "abans era molt visible el bon periodisme, i ara es queda emmascarat". Aquesta reflexió fa referència a la presència dominant de les xarxes socials i dels "pseudomitjans", que sovint difonen continguts poc rigorosos. A més, critica la tendència a prioritzar els titulars sensacionalistes per atraure audiències, un fenomen vinculat al clickbait i la digitalització.
El president del CIC subratlla que, enmig d'aquest oceà d'informació, cal crear "illes de credibilitat" on el periodisme de qualitat pugui prosperar. "Necessites aquestes illes de credibilitat, i cadascú es busca les seves", assegura. A la vegada, destaca la importància de l'educació mediàtica per capacitar les noves generacions a distingir la informació veritable de la que no ho és.
Rius també apunta que escollir bé les fonts és fonamental en l'era digital, ja que no tot el que circula a les xarxes té el mateix nivell de fiabilitat. Tot i les dificultats, reconeix que les xarxes socials són una realitat amb la qual cal aprendre a conviure, i que els periodistes han de saber utilitzar-les de manera crítica.
Els set primers episodis de la sèrie amb Jordi Évole, Gemma Nierga, Ramon Besa, Tura Soler, Josep Cuní, Esther Vera i Josep Carles Rius ja es poden veure de manera gratuïta a CaixaForum+. Els propers capítols s’aniran publicant quinzenalment, sempre els dijous. Els següents convidats seran: Cristina Gallach (19 de desembre), Lluís Permanyer (9 de gener) i Txell Feixas (23 de gener).
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari