El periodista
Joaquim Maria Puyal ha donat aquest migdia el tret de sortida a la IV Setmana dels Rahola amb la conferència «La substància del discurs comunicatiu: la construcció de la mirada» que ha impartit a la Sala de Graus de la Universitat de Girona.
La conferència s'emmarca en els actes de la Setmana dels Rahola, que precedeix la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el proper 25 de febrer a les 8 del vespre a l'Auditori de Girona.
Davant d’un auditori expectant i ple a vessar, Puyal ha construït un discurs clar i entenedor –esquitxat amb nombrosos exemples- sobre la importància del missatge i de com transmetre’l. “La voluntat de ser entesos és imprescindible”, ha apuntat, i ha defensat que les facultats s’equivoquen quan “separen el gènere informatiu de l’entreteniment”, donat que, segons ell, per informar cal que el receptor no s’avorreixi. Igualment, ha afirmat que els ciutadans “haurien de queixar-se” quan reben informacions de poca qualitat, i ha reivindicat la importància de la reflexió en la comunicació: “Com a periodista, m’he de fer preguntes”. Al llarg de quasi dues hores, Joaquim M. Puyal ha ofert una lliçó magistral sobre el periodisme, que ha finalitzat amb un consell per a tots els professionals de la comunicació i per als que aspiren a ser-ho: “Sigues una bona persona. És molt important poder anar a dormir sentint-te tranquil amb tu mateix i amb com has fet les coses”.
Joaquim Maria Puyal (Barcelona, 1949) és Doctor en Lingüística i llicenciat en Ciències de la Informació i en Filologia Romànica. Ha estat professor de Lingüística a la Facultat de Lletres de la UB i ha presentat, dirigit i produït molts programes de ràdio i televisió, des dels quals s’han plantejat i posat en pràctica nous reptes comunicatius. La seva reflexió teòrica és recollida en l’assaig Aicnàlubma. Reflexions sobre la societat i els mitjans. Propostes per a la nova televisió (2011). És membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (Secció Filològica).
D'altra banda, avui s'ha obert al públic, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, l’exposició «Catorze mirades a dotze mesos»; una selecció de les 135 imatges que es van presentar a la sisena edició dels Premis. L’exposició està integrada per una trentena de fotografies que recorden alguns dels fets que van ser notícia al llarg de l’any 2014 i temes que potser van passar més desapercebuts, però que també van tenir transcendència gràfica. La mostra es pot visitar fins al 26 de febrer.
La Setmana dels Rahola continua
El proper acte de la Setmana dels Rahola tindrà lloc dimarts vinent, 16 de febrer, a les 6 de la tarda, amb una altra convidada d’alt nivell:
Mònica Usart. La meteoròloga serà a la biblioteca Carles Rahola per compartir amb el periodista
Jordi Grau –director adjunt d’El Punt Avui– una conversa distesa que es titula «Mai plou al gust de tothom. Una conversa sobre meteorologia i mitjans», en què repassaran, entre moltes altres coses, com es fan i com es comuniquen les previsions del temps.
L’endemà, el dimecres 17, a les 7 de la tarda, i també a la biblioteca, arribarà el torn d’un altre conegut pel gran públic:
Sergi Pàmies. L’escriptor, traductor i periodista mantindrà amb el també periodista
Alfons Petit –cap de redacció del Diari de Girona- una conversa sobre actualitat, escriptura i literatura, en la qual els assistents també podran plantejar les seves preguntes.
La programació continuarà el dijous 18 al claustre de la Facultat de Lletres de la UdG, on al llarg del matí es gravarà el programa Especial La Setmana dels Rahola de Televisió de Girona, que permetrà als estudiants veure de prop com funciona aquest mitjà. El programa comptarà amb entrevistes al president de la Diputació de Girona,
Pere Vila; al president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes,
Joan Ventura, i a l’alcalde de Girona,
Albert Ballesta, i també amb una tertúlia amb guanyadors d’anteriors edicions dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local. Televisió de Girona emetrà aquest programa el dissabte 20 de febrer a les 7 de la tarda i també el diumenge 21 a les 11 de la nit.
Igualment, té previst emetre també la conferència de Joaquim Maria Puyal (el dimecres 17 a les 9 del vespre) i les converses amb Mònica Usart i Sergi Pàmies (el dijous 18 a 2/4 de 10 de la nit i el diumenge 21 a 2/4 de 3 de la tarda, respectivament).
El mateix dijous a la tarda, a la biblioteca, hi haurà la taula rodona «Muts i a la gàbia? Els efectes de la “llei mordassa” als mitjans de comunicació» en què es debatrà la polèmica Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana. Hi participaran
Quim Brugué, Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la UAB, membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques, professor de la UdG i president de l’Associació Espanyola de Ciència Política;
Carles Monguilod, advocat especialitzat en Dret Penal;
Josep Carles Rius, periodista, professor de la UAB i exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i
Marina López, que farà de moderadora i que és periodista a l’Agència Catalana de Notícies, on cobreix informació judicial.
Els actes tornaran a la Facultat de Lletres el dimarts 23 al migdia, amb la taula rodona «De la zona mixta als followers. La relació entre els periodistes i els esportistes d’elit», en què es parlarà sobre el contacte cada cop més distant entre els protagonistes i els periodistes, i sobre l'activitat a les xarxes socials i el seu ressò. Hi participaran:
Laura Brugués, periodista de TV3 especialitzada en el Barça;
Marc Mundet, periodista de RAC1 expert en bàsquet;
Ivan San Antonio, periodista de l’ Sport, i
Xevi Masachs, periodista de L’Esportiu, que moderarà l’acte.
La Setmana dels Rahola culminarà amb el lliurament dels VII Premis Carles Rahola de Comunicació Local, en un acte que se celebrarà el dijous 25 de febrer a les 8 del vespre a l’ Auditori de Girona i que comptarà amb la participació del grup vocal a cappella Les Síxters. En el transcurs de l’acte també es farà públic el nom dels guanyadors de les dues modalitats (professional i universitària) de la primera Beca dels Premis Carles Rahola que promou l’Ajuntament de Girona i que té una dotació de 3.000 €. La beca vol incentivar la recerca en temes de comunicació local al fons documental de l’Arxiu de Girona.
La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’ Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.
Tots els actes són oberts a tothom. Les etiquetes oficials de la Setmana i els Premis són #SetmanaRahola i #PremisCarlesRahola.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari