El Col·legi de Periodistes de Catalunya inicia una col·laboració amb la XV edició del Congrés d’Història de Barcelona la qual estarà dedicada a la història de la premsa diària de Barcelona
L’any 2017 es compleixen 225 anys de l’aparició del primer número del Diario de Barcelona, el dia 1 d’octubre de 1792. Publicat de manera ininterrompuda durant gairebé 200 anys, fins el 1992, fou un dels diaris de referència a Barcelona i el reflex de la història de la ciutat durant els segles XIX i XX. Aquest aniversari s’ha considerat una ocasió perfecta per dedicar la XV edició del Congrés d’Història de Barcelona a la història de la premsa diària de la ciutat.
Es vol aprofitar l’ocasió per actualitzar les recerques i els coneixements sobre la història de la premsa i del periodisme escrit a la ciutat de Barcelona, i contribuir a teixir vincles entre els diversos investigadors que s’han dedicat i es dediquen a aquesta matèria.
El Congrés vol servir per fer un repàs panoràmic de l’evolució de la premsa escrita a la ciutat, per aprofundir en la història de les principals capçaleres editades al llarg del temps, per conèixer millor les empreses editores i els professionals més rellevants vinculats a aquesta història, per analitzar la premsa digital des d’una perspectiva històrica o per actualitzar les informacions sobre la trajectòria i la destinació dels arxius de les principals capçaleres històriques ja desaparegudes.
En conseqüència, el Comitè Científic del Congrés convida els investigadors a fer propostes d’aportació sobre investigacions en curs o ja realitzades que siguin novetat en relació a la temàtica de la convocatòria i en alguna de les línies següents:
a. Treballs específics sobre la història dels principals diaris editats a la ciutat de Barcelona.
b. Recerques sobre les empreses editores o els periodistes vinculats a aquests diaris.
c. Fonaments històrics de la premsa digital.
d. Conservació, tractament i accessibilitat als fons documentals de les principals capçaleres ja desaparegudes.
e. Estudis comparatius amb la premsa diària editada a altres ciutats.
El període de recepció de propostes, que han de ser trameses a la Secretaria del Congrés, fins el dia 15 de juny de 2016. El Comitè Científic examinarà les propostes i el Coordinador donarà resposta a cada proponent abans del dia 31 d’octubre de 2016.
La segona circular del Congrés, amb l’avançament del programa de l’encontre, es publicarà durant el mes de febrer de 2017, i el programa definitiu es difondrà durant el mes de juny. El Congrés se celebrarà durant la primera setmana del mes d’octubre.
COMITÈ CIENTÍFIC
Francesc Salgado de Dios, coordinador
Josep M. Casasús Guri
Josep M. Figueres Artigues
Jaume Guillamet Lloveras
Susana Tavera García
Joan Manuel Tresserras Gaju
Xavier Tarraubella Mirabet
SECRETARIA DEL CONGRÉS
Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Casa de l'Ardiaca - carrer de Santa Llúcia, 1 - 08002 Barcelona
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari