• Endinsa't en la història i la cultura del Pròxim Orient a través d'aquests 10 llibres

    13 octubre, 2023

    El Centre de Documentació Montserrat Roig ofereix un recull dels llibres de quatre corresponsals que han cobert el Pròxim Orient: Txell Feixas, Tomàs Alcoverro, Esteve Soler i Maruja Torres. Les seves obres literàries permeten endinsar-nos en la riquesa cultural, la història i la complexa geopolítica d'aquest territori. Els col·legiats/des podeu demanar-los en préstec a través del correu documentacio@periodistes.cat.

    Testimonis per comprendre l'Orient Mitjà
    Autor:
    sam moghadam
    Font:
    Unsplash

    L'agreujament del conflicte entre Palestina i Israel torna a posar de manifest la complexitat d'una de les guerres més llargues de la història recent del Pròxim Orient, amb molts actors involucrats i matisos que cal comprendre. És per això que hem recopilat els llibres escrits per quatre corresponsals de prestigi amb una extensa experiència a la zona perquè a través de les seves pàgines puguem tenir una visió més àmplia i profunda de les dinàmiques socioeconòmiques, religioses, culturals i polítiques que juguen un paper en aquest conflicte.

    Esteve Soler, corresponsal de TV3

    Un Català al laberint de Terra Santa

    Esteve Soler revela en aquesta obra valenta i emocionant les seves vivències durant el temps que va passar a Jerusalem com a corresponsal de Televisió de Catalunya. Les observacions quotidianes del periodista, allò que no diu davant les càmeres, pot donar-nos un testimoni encara més colpidor de com afecta la vida de la gent el conflicte interminable que es viu a Terra Santa.

    Tomás Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia

    La historia desde mi balcón Tomás Alcoverro: testigo directo de la marea árabe

    En aquest llibre Alcoverro ofereix un recull de les més de set mil cròniques que ha escrit des del balcó de la seva casa a Beirut, abordant els grans esdeveniments bèl·lics i socials que han tingut lloc al llarg d'aquests anys al Pròxim Orient  i a les zones limítrofes.

    El Decano. De Beirut a Bagdad: 30 anys de cròniques

    Aquest llibre ens permet explorar el Líban i l'Iraq, especialment les ciutats de Beirut i Bagdad, per comprendre el que està passant i com es viu en aquestes terres. Ciutats sovint associades a la violència i la por, però que també amaguen tendresa i esperança.

    El degà recull una part significativa de les cròniques d'Alcoverro, que constitueixen la col·lecció més extensa d'articles publicats en castellà sobre aquest tema.

    ¿Por qué Damasco?

    El corresponsal viatja a la guerra de Síria i narra la devastació provocada en aquest país clau en el món àrab. Recorre escenaris com Alepo, Palmira, Homs o Damasc i s'enfronta al descoratjador panorama que el lloc que coneix i estima des de fa més de quaranta anys està perdent el seu caràcter obert i cosmopolita.

    Amb la seva habitual mestria, el seu gust pels detalls humans, les vivències de la gent del carrer i la cultura, Alcoverro ens porta en un viatge a la cara menys coneguda d'una de les regions més apassionants del món.

    Un Barceloní a Beirut

    La connexió entre Barcelona i Beirut pot seguir-se històricament fins a l’època medieval, quan la Corona d’Aragó va estendre la seva influència per tota la Mediterrània, i ha estat conreada, al llarg dels segles, per moltes figures, entre elles per escriptors cabdals com Josep Carner. Ambdues, Beirut i Barcelona, són les ciutats, natal i d’adopció, d’un ambaixador mutu d’excepció: el periodista barceloní Tomás Alcoverro. Les ciutats i el periodista esdevenen els protagonistes indiscutibles d’aquesta obra, la més personal del gran degà dels corresponsals.

    Tot està per dir

    Aquesta història comença amb un kalàixnikov i acaba, cinquanta anys després, amb unes flors. Tot en un balcó de Beirut. Aquesta és la història del periodista occidental que més temps porta com a corresponsal al Pròxim Orient 

    Ha estat testimoni directe de les convulsions del món que s’estén entre el Caire i Teheran: l’enterrament del Nàsser, el retorn de Khomeini o l’Arafat del Setembre Negre. Des dels mitificats quibuts israelians del 1967 a l’última gran explosió al port de Beirut, Alcoverro explica històries que ell sempre ha escrit amb bolígraf abans de passar al teclat.

    Maruja Torres, corresponsal de guerra

    Mujer en guerra Maruja Torres

    Aquest llibre, escrit sense rancor i amb molta pietat, és la història de com vaig arribar fins aquí fugint de la dona que volien que fos. El meu company, el meu amor, el meu amic, el meu mestre i el meu jutge al llarg d'aquesta aventura es diu Periodisme. Ell m'ha proporcionat països, conflictes, guerres, xocs, pèrdues i, sobretot, trobades".

    Ha plogut molt des que Maruja Torres va escriure la carta al consultori psicològic de La Prensa de Carmen Kurtz, que li va obrir les portes del periodisme. Entre els seus records inoblidables es destaquen les seves vivències com a corresponsal de guerra al Líban, Israel i Panamà. La seva història és també la d'Espanya, i la recorrem amb ella i amb cèlebres personatges amics seus, com Terenci Moix o Joan Manuel Serrat.

    Contarlo para no olvidar: conversación entre Mónica G. Prieto y Maruja Torres

    L'instint d'escriptura, la responsabilitat de la premsa o els reptes de treballar com a dona en el món àrab són alguns dels temes que aborden les periodistes Maruja Torres (Barcelona, 1943) i Mónica G. Prieto (Badajoz, 1974) en aquesta conversa a llarga distància. Totes dues parlen de les seves primeres cròniques, dels canvis en la premsa, del masclisme a les redaccions i de la seva passió per explicar el món i per voler saber més.

    Quin és el contracte del periodista amb el lector? Quina responsabilitat tenen els mitjans de comunicació? S'està banalitzant la informació? Cap a on va el món àrab?

    Txell Feixas, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio

    Dones valentes : lluites femenines i feministes a l'Orient Mitjà

    En aquesta regió hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones. La seva és una lluita sense treva ni final contra el patriarcat secular que domina la política, la cultura i la societat. De vegades, la lluita és per la pura supervivència; d’altres, una lluita conscient i organitzada —política— per guanyar i defensar drets tan bàsics com el dret a néixer, el dret a avortar, el dret a una educació, a una feina digna, a defensar-te de qui et vol destruir, a conservar allò que encara no t’han pogut manllevar… El dret, en resum, a existir.

    Aliades : les nenes de Xatila desafien les regles del joc

    Enmig del camp de refugiats de Xatila, al Líban, en Majdi, un pintor de façanes palestí, forma un equip de bàsquet femení amb l'objectiu de protegir les nenes de destins tràgics com el matrimoni infantil i l'abús. La periodista Txell Feixas i Torras segueix els primers passos de l'equip i, una dècada després, torna per retrobar-se amb en Majdi i les jugadores. A través del bàsquet, l'entrenador intenta salvar la seva filla i les seves companyes de les violències masclistes. Aquest llibre mostra com les noves generacions de dones del Pròxim Orient sobreviuen gràcies a una xarxa de suport i complicitats, descobrint que poden somiar i ser les nenes que desitgin ser

    El Centre de Documentació posa a la disposició de tots els col·legiats i col·legiades el servei de préstec. Aquest servei es pot sol·licitar presencialment, al Centre de Documentació, o fent la reserva a través d'aquest catàleg per passar a recollir-lo posteriorment. Cada col·legiat/da pots demanar un màxim de cinc documents durant vint-i-un dies naturals, amb opció de pròrroga. Pots posar-te en contacte amb el Centre a través de: documentacio@periodistes.cat

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.