Des dels seus inicis com a periodista als anys 70, Amparo Moreno ha traçat una destacada trajectòria professional i activista. Va llicenciar-se en Filosofia i Lletres per la Universitat de València el 1969 i poc després va cursar els estudis de periodisme a l'Escola Oficial de Periodisme de Barcelona on es va graduar el 1973. Posteriorment, el 1984, va obtenir el títol de doctora en Història per la Universitat de Barcelona.
Va ser redactora a El Noticiero Universal, El Correo Catalán, el Diario de Barcelona, Tele-Exprés, Destino, Mundo, entre altres capçaleres. Tot i que aspirava a dedicar-se a la política i especialment a l'àmbit internacional, aquest somni li va ser negat, ja que en aquella època les dones no formaven part d'aquestes seccions. Els seus àmbits es limitaven principalment a la moda, la llar i les notícies de caràcter local.
Un dels punts d’inflexió de la seva carrera va ser l’any 1973 quan va ser acomiadada d'El Correo Catalán per ser crítica amb el règim franquista i la situació política i social. La periodista va presentar una demanda a la Magistratura de Treball i el diari va haver d'indemnitzar-la, un esdeveniment que va posar en evidència la precarietat de la feina periodística.
Paral·lelament, la periodista es va erigir en un referent de la lluita feminista. El 1976 va coorganitzar les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, un esdeveniment on més de 4.000 dones van discutir obertament sobre temes tabús. L'any següent, publicava "Dones en lluita. El moviment feminista a Espanya". Tot això queda recollit en el seu testimoni a la Memòria Oral del Periodisme Català en una hora i cinc minuts de conversa amb Xavier Febrés, l'entrevistador del projecte.
En l'actualitat, dirigeix el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) i és membre fundadora del Feminari Dones i Cultura de Mases, centrat en l'anàlisi de la transmissió d'estereotips sexistes als mitjans de comunicació. El 2018, va ser nomenada Sòcia d'Honor de l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació.
Amparo Moreno també es va implicar amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya i del 2005 al 2012 va ser presidenta de la demarcació de les Terres de l'Ebre.
Gràcies a aquest fons documental, impulsat conjuntament amb l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el seu llegat quedarà gravat i guardat en el Centre de Documentació Montserrat Roig. L'entrevista sencera d'Amparo Moreno Sardà, així com la dels altres entrevistats, es poden visualitzar al Centre Documentació Montserrat Roig enviant un correu a documentacio@periodistes.cat. Les entrevistes estan publicades sota la llicència Creative Commons (CC-BY-NC-SA) i cada una disposa d'una transcripció.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari