• El Premi de Periodisme Mañé i Flaquer reparteix els seus guardons

    26 novembre, 2021

    Un article de Rafa Pérez sobre el paper clau de Mont-roig del Camp en l’obra de Joan Miró guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer del Camp de Tarragona; una producció audiovisual dirigida per David Aymerich sobre l’aventurer montblanquí Adrià Gutiérrez s’emporta el de Periodisme Turístic; el de Comunicació Local recau en Ricard Lahoz per un article sobre els terrats publicat al Fet a Tarragona; i el premi de Fotoperiodisme és per a Xavi Jurio per una imatge sobre l’incendi de Santa Coloma de Queralt publicada a La Vanguardia.

    Autor:
    Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

    Aquest divendres al vespre ha tingut lloc al Pati del Castell de Torredembarra l’acte de lliurament del XXXIV Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb Repsol com a patrocinador principal i la col·laboració del Port de Tarragona.

    En Mañé i Flaquer en persona, interpretat per l’actor Eloi Isern, s’ha encarregat de la presentació de la gala, que ha comptat amb el guió i la direcció de l’escriptor prioratí Toni Orensanz. L’acte s’ha pogut seguir en directe per Ona La Torre, emissora municipal de Torredembarra, i TAC12, la televisió pública del Camp de Tarragona, que també se n’ha encarregat de la producció. La Diputació de Tarragona ha donat suport a la gala.

    El treball guanyador de la modalitat Camp de Tarragona (en què hi han participat 33 treballs) ha estat l’article “Conociendo a Joan, entendiendo a Miró”, de Rafa Pérez, publicat a la revista Kamaleon Viajes el 19 d’abril de 2021. L’obra guanyadora analitza el paper clau del Camp de Tarragona, especialment de Mont-roig del Camp, en l’obra d’aquest artista universal. El jurat ha ressaltat que és una peça periodística ben escrita, ben documentada, ben travada. Per al jurat, és un treball “senzillament deliciós”. El premi té una dotació de 8.000 euros.

    Els altres finalistes han estat “Mediterranis”, de Marc Colilla, Jan Magarolas i Rut Queralt, publicat a la versió digital del Fet a Tarragona el 6 d’agost de 2021, i “Del passat també es viu. L’Esperança, el barri esborrat”, de Lluís Comes i Tere Ortega, emès el 29 d’abril de 2021 a Tarragona Ràdio.

    L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 53 treballs) ha estat la producció audiovisual “3.450 km, de Montblanc al món”, dirigida per David Aymerich i emesa a TAC12 el 6 de gener de 2021. Es tracta d’un documental sobre els viatges arreu del món i les vicissituds viscudes per l’aventurer montblanquí Adrià Gutiérrez.  En part rodat en primera persona i combinat amb entrevistes dutes a terme a Suïssa, on viu Gutiérrez, “3.450 km, de Montblanc al món” és una producció audiovisual diferent, que més enllà de la vivència personal, mostra “la possibilitat de fer un altre tipus de turisme, on la natura i la sostenibilitat són possibles en un món que lluita contra l'emergència climàtica", segons han ressaltat els membres del jurat. La dotació és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

    El jurat ha escollit com a finalistes els treballs “Aveyron. Inspirado en Robert Louis Stevenson”, de Marta Monedero, publicat al número 252 (març 2021) de la Revista National Geographic Viajes, i “Almería. Ruta de Níjar al Cabo de Gata”, de Kris Ubach, publicat al número 251 (febrer 2021) de la Revista National Geographic Viajes.

    La categoria de Comunicació Local (amb 28 treballs a concurs), s’ha atorgat a l’article “Redescobrir els terrats”, de Ricard Lahoz, publicat al número 46 de la revista Fet a Tarragona, al març-abril de 2021. El jurat ha destacat l’originalitat d’aquest treball que ens apropa a espais desconeguts, i moltes vegades vetats, com són els terrats. Una manera diferent de veure la ciutat de Tarragona, fent comunitat amb la implicació dels subscriptors, presentant-nos el terrat com un món col·lectiu. La dotació del premi és de 3.000 euros.

    “Anna Sínia: teixint la història”, d’Irene Margalef, publicat el 10 de març de 2021, a La Conca 5.1., i “Mai més. A la recerca de la memòria dels reusencs deportats als camps nazis”, d’Isabel Martínez, publicat a NW. La Revista de Reus al número 101 de febrer de 2021, han estat escollits com a finalistes.

    Finalment, el premi de la modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona (40 treballs participants) ha recaigut en la fotografia “L’incendi que s’acosta”, de Xavi Jurio. La fotografia, realitzada el 25 de juliol de 2021 i publicada el 26 de juliol de 2021 a La Vanguardia, mostra l’incendi de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, del passat estiu, que va cremar més de 1.300 hectàrees en quatre dies.  El jurat ha ressaltat que la imatge transmet “la calma abans del desastre”. Una manera diferent d’explicar un incendi, des d’un altre punt de vista que mostra el contrast entre l’amenaça i la seva contemplació. També ha posat en valor la feina del fotoperiodista, a primera línia de foc. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros.

    “Segona onada”, de Carles Esporrín, realitzada el 17 d’octubre de 2020 i publicada el 24 de novembre de 2020 a l’Ara Camp de Tarragona, i “Trapezi”, de Tjerk van der Meulen, presa el 13 de maig de 2021 i publicada el 14 de maig de 2021 al Diari Ara, han estat les altres fotografies finalistes.

    En aquesta edició, han format part del jurat Pilar Aymerich, Premio Nacional de Fotografía 2021, Creu de Sant Jordi 2005 i Premi Comunicació no Sexista 2013; Josep Bertran, responsable de Comunicació i Relacions Externes de Repsol a Tarragona; Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de Catalunya Ràdio “Catalunya Migdia. Cap de Setmana” i Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere 2020; Xavier Fähndrich, director de Comunicació i Imatge del Port de Tarragona; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Josep Maria Girona, exdirector de SER Catalunya, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia. Premi Nadal de 2013 Premio Nacional de Periodismo Cultural 2020.

    Tota la informació del premi es troba disponible al web www.premimanyeiflaquer.cat.

    Premis:
    Premi Mañé i Flaquer de Periodisme

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.