• El Col·legi de Periodistes ha participat en la cloenda de les activitats paral·leles de l’exposició 'Feminista havies de ser' a Lleida

    12 maig, 2021

    L'Estela Busoms, vicepresidenta de la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes, ha format part de la tertúlia 'Periodisme i Fenimisme' aquest vespre al Mercat del Pla a Lleida a on ha parlat sobre iniciatives impulsades des de el col·legi de periodistes per promoure la perspectiva de gènere als mitjans i també ha debatut sobre les diferents situacions de masclisme i/o sexisme que es continuen produint a la nostra societat.

    De esquerra a dreta Anna Gómez Marsol, Natza Farré Madurell, Estela Busoms González i Laura Cortés Milan
    Font:
    CPC Lleida

    El programa d’activitats paral·leles organitzades en el marc de l’exposició Feminista havies de ser ha conclòs aquest dijous amb una tertúlia sobre "Periodisme i feminisme", coordinada per l’àrea de Feminismes de l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes – Demarcació de Lleida.

    La tertúlia ha comptat amb quatre periodistes, d'entre les quals la Laura Cortés Milán ha estat com a moderadora qui ha fet una pregunta a cadascuna de les ponents sobre el seu àmbit i després ha inicitat un diàleg entre elles sobre Periodisme i Feminisme, a partir de diverses temàtiques.

    L'Estela Busoms ha parlat sobre iniciatives impulsades pel col·legi de periodistes per promoure la perspectiva de gènere als mitjans com a per exemple el recull de les 25 recomanacions per a un periodisme no sexista elaborat pel Col·legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i l'Associació de Dones Periodistes, les quals s'extructuren en tres parts: presència de les dones en els mitjansdones periodistes als mitjans i cobertura sobre violència masclista

    Per altra banda, també ha parlat del Premi Mila de Periodisme, el que ha celebrat enguany la catorzena edició el qual té 4 categories: premsa escrita, fotoperiodisme, mitjans digitals i àudiovisual amb una dotació de 1.500 euros cadascuna.  

    Pel que fa als temes premiats, des del 2007 ha explicat que en trobem de molt variats: violència masclista, també sobre dones pageses, coeducació, cultura audiovisual sexista, sobre precarietat i de l'àmbit laborals (Talons per conveni, que posa en qüestió normes estètiques marcades per estereotips de gènere), internacionals (àvies de Burkina Faso formades per instal·lar plaques solars, lluita de les dones africanes contra mutilacions genitals femenines).

    Dels últims 3 anys que l'Estela ha format part del jurat, ha explicat que si haguéssim de destacar 4 temes que dominen en el global dels treballs presentats i premiats, es destacaria els que parlen de gènere (dones trans, treball guanyador de l'última edició en Fotoperiodisme) i models de família (maternitat en solitari); la dona en el món de la cultura (en el teatre, en l'humor); el paper de la dona al camp (ni només en mitjans locals on el pes de la informació agrària és rellevant per raons òbvies, estem a Lleida, sinó també per mitjans especialitzats en periodisme feminista, la revista Pikara, o la guanyadora de l'última edició, Una terra de dones pageses de Laura Saula publicat a la Mira).

    El Top one, 10 treballs presentats a les tres últimes edicions, superant amb escreix qualsevol altre tema, és l'esport femení. Hi ha hagut una explosió, viu com un boom, segurament empès per èxits com els del Barça femení, que ha guanyat aquesta setmana la lliga femenina (portada Esport).

    La Natza Farré Madurell ha explicat els motious pels que s'ha fet aquesta exposició feminista havies de ser. També ha parlat sobre el paper de la dona a la cultura, per què creu que són necessàries exposicions com aquesta i què volen transmetre a la societat.

    L'Anna Gómez Marsol ha exposat com es tracta la perspectiva de gènere als mitjans. Ha respost les interrogants sobre si ha canviat al llarg dels anys la presència de la dona en les notícies? Hi té més presència ? Els temes en què apareix són diferents?

    Finalment, s'ha obert un debat sobre els següents temes:

    • Si alguna vegada han patit situacions masclistes en el transcurs de la seva feina.
    • Si creuen que la presència de les dones ha crescut en els mitjans de comunicació.
    • En què es tradueix això a la pràctica en el tractament de les notícies.
    • Què es pot fer per promoure la igualtat real des dels mitjans de comunicació o la cultura en general.
    • Es tracten els casos de violència masclista als mitjans de comunicació; es tenen en compte les recomanacions que es fan en relació amb aquest tema.
    • Experiències de bona praxi en comunicació amb perspectiva de gènere i com els mitjans aborden l’ús d’un llenguatge no sexista.

    L’exposició “Feminista havies de ser” la qual es pot veure al Mercat del Pla ha estat oberta des del 7 d’abril i es tancarà el 16 de maig. La mostra està comissariada per la periodista Natza Farré, qui proposa un recorregut per alguns dels motius que justifiquen la seva necessitat com a moviment d’alliberament de les dones per a transformar la societat i assolir la igualtat de gènere. “Feminista havies de ser” està viatjant a diferents poblacions de Catalunya. Després d'estrenar-se al Palau Robert de Barcelona, en la seva itinerància, s'ha pogut visitar al Castell de Cornellà de Llobregat i ara, a Lleida

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.