Amb aquests llibres podràs fer la volta al món i descobrir històries humanes d’Egipte, Brasil, França, Nova York, Alemanya o Catalunya que aborden una àmplia gamma de temàtiques, des del narcotràfic fins a l’experiència dels immigrants, passant per l’activisme i més. Una llista que reflecteix la versatilitat i la diversitat del periodisme actual.
Entre els títols trobaràs assenyalats cinc actes on els autors participaran en La Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc del 8 al 17 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona.
El Centre de Documentació posa a la disposició de tots els col·legiats i col·legiades el servei de préstec dels més de 8.000 títols de temàtica professional de què disposa. Aquest servei es pot sol·licitar presencialment, al Centre de Documentació, o fent la reserva a través d'aquest catàleg per passar a recollir-lo posteriorment. Cada col·legiat/da pots demanar un màxim de 5 documents durant vint-i-un dies naturals, amb opció de pròrroga. Pots posar-te en contacte amb el Centre a través de: documentacio@periodistes.cat
Disponible al CDMR
Acte a La Setmana del Llibre en Català
Tarda de periodisme IV – 19.30 h
Lloc: Moll de la Fusta, Escenari 1
Expositor: Ara Llibres | Mòdul 78-79
Sinopsis: El Nil és avui la pau del nord d’Uganda, però també la guerra del Sudan del Sud; és la vida de les valls d’Etiòpia i la mort als calabossos d’Egipte o el Sudan. És dictadura, desigualtat, progrés, esperança i ànsies de llibertat. És també el somni d’una revolució. Però, malgrat les cicatrius, el Nil continua sent el bressol del mestissatge de les grans cultures africanes i mediterrànies d’ahir i d’avui.
Durant mesos, Xavier Aldekoa ha recorregut el Nil, des de les fonts fins a la desembocadura, per descobrir-ne els habitants, les cultures i les tradicions i també per denunciar la crueltat, la indiferència i la impunitat. Des del compromís i l’honestedat periodística de l’autor, i a través dels testimonis en primera persona dels habitants de la riba del riu, ens aproparem a un món potser desconegut, però no tan llunyà. Perquè el Nil és part de l’ànima occidental; és una oportunitat de mirar diferent, d’entendre l’altre i entendre’ns a nosaltres mateixos...
Disponible al CDMR
Acte a La Setmana del Llibre en Català
Tarda de periodisme III – 18.30 h
Lloc: Moll de la Fusta, Escenari 1
Expositor: Pòrtic | Mòdul 76-77
Sinopsis: El llibre "Totes les cares de França" de Montserrat Besses ofereix una visió profunda de França enmig de la crisi internacional, les protestes massives i la polarització internacional. La periodista, amb una sòlida experiència com a corresponsal de TV3 a París i una vinculació de més de quaranta anys amb el país, presenta un retrat incisiu i actual d'aquesta nació. A la portada del llibre, el símbol de Marianne, l'encarnació de la República Francesa, amb els valors d'igualtat, llibertat i fraternitat, serveix com a fil conductor per a comprendre les múltiples cares de França en aquest complex context.
Disponible al CDMR
Sinopsis: "La profunditat de les butxaques" és un llibre que presenta dos relats periodístics en què les butxaques simbolitzen els secrets ocults. El primer relat tracta d'un professor que descobreix una relació clandestina amb un alumne i possiblement una mort. El segon relat segueix dues noies que tenen una connexió a través de substàncies prohibides i un negoci prometedor. Aquest llibre combina diversos gèneres i temes, oferint una experiència lectora fascinant.
Disponible al CDMR
Sinopsis: Fins i tot a la Catalunya Vella sabem que en Miquel Bonet és la ploma més indomable del periodisme català actual. Amb el seu verb insubornable, provocador, càustic i enginyós, ha aconseguit elevar la crònica local a obra literària. Versàtil, en els articles i cròniques seleccionats a Periodisme de contacte, Bonet demostra que posseeix les armes per fer-se valer en totes les trinxeres del periodisme local: des del reportatge històric, econòmic i esportiu, fins a la crítica literària i gastronòmica, la crònica política i social o l’articulisme de safareig. Tot plegat, salpebrat d’excursos, elucubracions, pensaments i memòria personal.
Però per sobre de tot, o al contrari, per sota de tot, com si fer-ho explícit fos motiu per ruboritzar-se, en la seva irreverència hi batega un amor i un respecte profund pel seu país —el triangle format per Tarragona, Reus i Cambrils— i pel seu ofici fins ara: el periodisme local, “la reducció del camp de batalla, el periodisme que fa mal, especialment a qui el practica”.
Disponible al CDMR
Sinopsis: “Fucking New York”. Història dels meus límits és la memoir d'una noia que fuig a Nova York per retrobar el seu lloc al món. La ciutat, imponent i descarnada, li farà el joc de la pròpia inseguretat i ella la utilitzarà, igual que les cases on viu i les persones que troba, per escriure un relat que sempre es mou entre els extrems. El pànic acabarà quatre anys més tard quan finalment la dona es fa responsable dels seus actes i comprèn l'amor.
Disponible al CDMR
Acte a La Setmana del Llibre en Català
Tarda de periodisme IV – 19.30 h
Lloc: Moll de la Fusta, Escenari 1
Expositor: Ara Llibres | Mòdul 78-79
Sinopsis: Desigualtat, migracions, crisi climàtica, guerres… Cèlia Cernadas, periodista de Catalunya Ràdio, ha viatjat a un gran nombre de països per entendre i explicar les realitats del nostre planeta. Des de cobrir la guerra d’Ucraïna fins a viure la desigualtat social a l’Amèrica Llatina, copsar les cicatrius de conflictes ètnics i religiosos com el de Bòsnia i Herzegovina, percebre el llegat de l’esclavitud i el racisme als EUA, entrar a la presó més famosa -i més denotada- del món, Guantánamo, o veure en primera persona les conseqüències de l’emergència climàtica a la costa del Senegal o a la regió àrtica de Noruega.
Disponible al CDMR
Acte a La Setmana del Llibre en Català
Tarda de periodisme I – 17.00 h
Lloc: Moll de la Fusta, Escenari 1
Expositor: Gavarres | Mòdul 9-10
Sinopsis: Fullejar i rellegir escrits de l’escriptor i periodista Manuel Cuyàs i Gibert (1952-2020) sobre Mataró és un exercici de redescoberta plaent. Amb ulls d’avui la seva mirada adquireix una dimensió nova. L’esperit crític i la ironia subtil que destil·la ens interpel·la encara. Els seus articles excel·leixen en l’art de captar la quotidianitat a través de personatges, fets i costums. Testimonien amb coneixement de causa i amb emoció els últims cinquanta anys de la ciutat. Formen un llegat valuós ple de petits però significatius detalls, que guanya amb el pas del temps.Més de 200 articles, que es llegeixen d’una revolada, formen aquest nou volum de la col·lecció ‘Narratives’, una selecció absorbent, a cura de Neus Pinart, membre de la Comissió Cívica d’homenatge a Manuel Cuyàs i Gibert.
En aquest llibre, a mig camí entre la crònica periodística i la literatura de viatges, l’autor recupera tot allò que va veure i viure, i el que no va poder explicar però que li va quedar gravat a la memòria. Històries de gent normal i corrent que l’han ajudat a entendre, de primera mà, les cares, arestes i matisos del món on vivim.
Data de publicació: 27 de setembre de 2023
Disponible al CDMR
Sinopsis: La periodista Fàtima Llambrich ens trasllada enmig de l’estret de Gibraltar perseguint una narcollanxa carregada d’haixix, ens mostra l’estrès previ a una entrada i registre enmig d’una narcourbanització, ens descobreix com són les plantacions de marihuana i què hi ha al darrere o ens dona a conèixer el Mario, que va ser condemnat per traficar amb haixix a gran escala i per formar part d’una organització criminal. El tràfic de droga repercuteix en el dia a dia de tota la societat. El volum de negoci que genera permet als traficants comprar voluntats, corrompre funcionaris, adquirir poder.
Brots de narcosocietat explica aquest fenomen amb investigacions concretes que aporten informació de primera mà de com es relacionen els narcotraficants, quina estructura organitzativa tenen, les connexions amb el Marroc i els policies corruptes, i com conflueix el triangle Galícia - Catalunya - estret de Gibraltar.
Disponible al CDMR
Sinopsis: El reconegut periodista Francesc Escribano va viatjar per primera vegada al Brasil el 1985, quan va conèixer Pere Casaldàliga. Va quedar tan impactat pel país i per les causes que defensava aquell capellà (la distribució de la riquesa, la justícia, el dret a la terra), que es va convertir en un referent. Ara, després de la seva mort i coincidint amb les eleccions, Escribano hi ha tornat per copsar el pols a la societat brasilera actual i fer balanç del pòsit que hi ha deixat Casaldàliga. El resultat és un llibre apassionant, amb un vessant íntim i un altre social, que retrata un país complex, on conviuen la pobresa i la riquesa més extremes, la injustícia més terrible i la solidaritat, la dreta populista i l’esquerra idealista, la natura més exuberant i els lobbies depredadors.
Disponible al CDMR
Sinopsis: A conseqüència, entre altres, de les reparacions exigides a Alemanya després de la Primera Guerra Mundial en el Tractat de Versalles (1919), una forta crisi econòmica va fer que la moneda alemanya es desplomés ara fa cent anys. Josep Pla, corresponsal a Berlín del diari La Publicitat, en va ser testimoni. En companyia d’un altre periodista català, Eugeni Xammar, es va moure pel país (a la conca del Ruhr, per exemple, ocupada llavors per tropes belgues i franceses), va copsar amb lucidesa tots els matisos de la situació, va detectar-ne els personatges principals (entre ells, un «histèric del nacionalisme» anomenat Adolf Hitler) i va saber relatar tot el que veia en unes cròniques magnífiques que enviava al diari. Vuitanta-vuit d’aquelles cròniques (seleccionades i editades per Xavier Pla i precedides d’un estudi de Josep M. Fradera) es recullen ara per primera vegada en un volum, que és una aportació de primer ordre a la bibliografia planiana.
Disponible al CDMRSinopsis: “El dia revolt” és el primer llibre sobre l’exili català del 1939 escrit a partir del treball de camp en tots els països que van rebre refugiats: França, Mèxic, Xile, Argentina, República Dominicana, Cuba i Veneçuela. En presenta una imatge inèdita fins avui: segueix el trajecte dels exiliats d’un lloc a l’altre i dona la paraula als joves de la diàspora, els fills i els nets. No es limita als primers mesos dramàtics i examina l’exili en una perspectiva de setanta anys. Molts exiliats s’adapten a la nova vida i esdevenen mexicans, xilens i dominicans. D’altres s’enfonsen i moren de tristesa. N’hi ha que no tornen mai, d’altres participen en la represa o, desencaixats, no troben el seu lloc. Per dir-ho amb paraules de Josep Carner, l’exili és un dia revolt, de pluja, de sol i de vent, que concentra totes les emocions humanes. Julià Guillamon ha entrevistat quaranta-nou testimonis, ha fet recerca a arxius i col·leccions particulars de Perpinyà i París, Ciutat de Mèxic, Santiago de Xile, Buenos Aires, Santo Domingo, l’Havana, Caracas, Barcelona i altres poblacions catalanes. I ha reunit el treball d’anys en una sèrie de reportatges escrits amb mà mestra, que integren imatges i documents com a part del relat.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari