• 1 de cada 5 joves catalans evita consumir notícies molt o bastant sovint

    3 desembre, 2024

    Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) revela que les emocions negatives que provoquen les notícies i la sobrecàrrega informativa contribueixen a l’evitació d'informació entre la joventut catalana. 

    Un estudi de la UPF revela que la por a les emocions negatives i la sobrecàrrega informativa contribueixen a l’evitació de notícies entre joves catalans. 

    Un 20% de la població jove a Catalunya evita consultar notícies molt o bastant sovint, i un 40% ho fa de manera puntual. Aquestes dades provenen de l'anàlisi "Evitació de notícies en població jove resident a Catalunya", impulsat per la Càtedra Futurs de la Comunicació de la UPF, en col·laboració amb mitjans i entitats del sector com el Col·legi de Periodistes de Catalunya. La recerca, que ha enquestat 1.022 nois i noies de 18 a 24 anys, destaca que una de les causes principals és la resposta emocional negativa que generen les notícies, amb un 28% dels joves eludint-les en aquest cas.

    La investigadora principal, Laura Pérez-Altable, apunta que la desafecció informativa pot afectar la salut democràtica i la participació ciutadana. L’estudi subratlla la necessitat de desenvolupar un periodisme més constructiu per reduir les emocions negatives, com informar sobre solucions a problemes socials. A més, el fenomen de "les notícies em troben", on els joves reben informació per les xarxes socials sense buscar-la, també contribueix a l’evitació.

    D’altra banda, un 44% dels enquestats s’informen a través de les xarxes socials almenys cinc dies a la setmana, mentre que només el 20% ho fa per la televisió. La confiança en els mitjans, tot i ser un tema rellevant, no sembla correlacionar-se fortament amb l’evitació de notícies. Els autors de la investigació consideren que les accions per millorar la relació emocional amb el consum informatiu i per disminuir el fenomen de "les notícies em troben" són més efectives.

    Els joves esquiven l'actualitat informativa principalment prioritzant activitats no informatives (36%) o consultant menys mitjans (39%). La informació sobre política nacional i conflictes internacionals són les que més s'eviten, amb diferències notables per sexe en altres temes com el medi ambient i la seguretat.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.