Les xarxes socials són un camp de mines. Qualsevol opinió manifesta sobre un fet concret pot acabar rebent moltes crítiques i algunes traspassen els límits i acaben sent insultants i vexatòries. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Martí Figueras explica la situació d'assetjament que reben les dones periodistes a les xarxes.
L’assetjament en línia a les periodistes és una plaga que persegueix a moltes professionals de tot el món. La Federació Internacional de Periodistes (FIP) tracta de recopilar el màxim de dades a escala mundial per fer una fotografia exacta de la magnitud del problema i n'ha fet alguns estudis.
Just abans que esclatés la pandèmia, la Plataforma en Defensa de la Libertad de la Información (PDLI) va publicar un estudi que analitzava la situació de la periodista a Espanya. Aquest treball mostra que més de dos terços de les enquestades han estat víctimes d’atacs indiscriminats a les xarxes i que aquests busquen la humiliació i la denigració de la periodista.
Insultar a una dona periodista a xarxes socials normalment no té conseqüències donat que poques s’atreveixen a denunciar o ignoren els fets. Cal més visibilitat del problema, fer-lo noticiable i educar a la ciutadania. El periodista Javier Luque hi treballa des de l'Institut Internacional de Premsa. Dirigeix l’àrea d’investigació sobre l’assetjament a xarxes socials contra periodistes i impulsa projectes per establir protocols dirigits als mitjans de comunicació per prevenir i protegir l’impacte, tant emocional com laboral, que tenen les campanyes de coacció i amenaces a les xarxes contra les periodistes.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari