La periodista maltesa Daphne Caruana es va veure sotmesa a 47 demandes pels seus reportatges on denunciava la corrupció a l'illa. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Magda Durá ens parla del llegat imparable de les seves investigacions.
La periodista Daphne Caruana era una veu molesta a Malta. Cada cop que publicava un article a The Malta Independent o al seu bloc, molestava als que més poder i impunitat tenen a l’illa. L'octubre de 2017, van intentar silenciar-la posant fi a la seva vida. Un total de 45 periodistes de divuit mitjans de comunicació diferents van reprendre la seva investigació per demostrar que l’assassinat d’un periodista no és el final de la seva història.
L’abril de 2018, un grup de periodistes de divuit mitjans de comunicació van decidir investigar l'assassinat de Caruana per aclarir la seva mort i prosseguir amb la seva investigació. “En protegir i continuar la feina dels periodistes que ja no poden investigar, podem enviar un senyal poderós als enemics de la premsa: poden aturar el missatger, però no aturaran el missatge”, asseguren des de Forbidden Stories, una plataforma col·laborativa sense afany de lucre que es finança amb donacions privades i de fundacions.
La contundència de les evidències que van anar apareixent va provocar un terratrèmol a l’illa. El novembre de 2019, el cas es va reactivar i la policia va efectuar més detencions. L’efecte dòmino va provocar que primer caiguessin les peces secundàries, però el treball dels periodistes i la pressió dels manifestants van aconseguir finalment la dimissió del primer ministre de Malta, Joseph Muscat.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari