Les universitats de Sheffield i Leeds estan realitzant un estudi per definir què és la llibertat de premsa. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, Mercè Martínez ens acosta a aquesta investigació que s'està realitzant a diferents països europeus.
Segons l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, totes les persones tenim dret a la llibertat d’expressió i opinió, que inclou el fet d’investigar i rebre informacions/opinions i si es vol difondre-les, sense cap mena de limitació, per qualsevol mitjà d’expressió.
Això convida a parlar de llibertat de premsa, que si s’enfoca més específicament dins de l’àrea dels mitjans de comunicació, es pot entendre, segons Juan Tortosa, autor del recent llibre El arte de molestar al poder (Roca Editorial, 2018), com “el dret que tenen periodistes i empreses periodístiques a desenvolupar la seva feina atenent només als interessos dels seus lectors, oients o espectadors, sense haver de tenir en compte en cap cas algun altre tipus de condicionant polític o econòmic”. Per tant, es podria afirmar que la llibertat de premsa és un dret o una garantia lligada a la llibertat d’expressió; perquè, tal com comenta Tortosa, “el professional de la informació ha de poder dur a terme la seva feina segons el seu criteri i sense pressions ni represàlies del poder ni de l’empresa on treballa”.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari