• Una mosca gegantina i totèmica per als premiats del 2020

    7 octubre, 2020

    L'artista Carme Sanglas ha donat tot el protagonisme a la figura de l'insecte en una peça de bronze i de formes arrodonides

    Una de les Mosques gegantines creades per Carme Sanglas.
    8 octubre, 2020
    Autor:
    Joan Castro/ICONNA

    El president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Ventura, ha presentat el guardó que es lliurarà als guanyadors de les Mosques de la Informació 2020. En aquesta ocasió, es va demanar a l’artista Carme Sanglas que creés la peça, que dona tot el protagonisme a la figura de la mosca i ha passat de ser un animal minúscul a tenir unes proporcions considerables.

    Està fosa en bronze, un material noble i perdurable, perquè, segons la seva creadora, s’ho val: “És un trofeu, un premi al treball ben fet, a l’esforç per entendre, a la valentia en la denúncia, a l’encert en la cerca de la veritat. I també un toc d’atenció a qui es faci l’orni”

    L’artista considera tot un encert haver escollit la mosca com a ensenya de periodisme: “És àgil, ràpida, fugissera, apareix per sorpresa, esperona, no es cansa d’emprenyar, es fica per tot arreu, és múltiple. Si cal, ataca i desestabilitza, i molesta selectivament als forts”. Sanglas valora també l’ampli registre d’aquests dípters: “Tant remenen entre la brutícia com són les bèsties sofisticades i elegants que es passegen per les fulles de les oliveres de Portlligat i que, com deia Dalí, semblen vestides de Balenciaga”.

     

    Sanglas: "La mosca -com el periodista- és àgil, ràpida, fugissera, apareix per sorpresa, no es cansa d'emprenyar".

     

    En haver fet la mosca molt més grossa de la seva mida habitual, l’artista ha adaptat la seva representació “a un volum tancat, corpori i arrodonit que li dóna un aire totèmic, entre monstruós i venerable, que s’adiu amb la seva funció commemorativa”.

    Sanglas (Barcelona, 1953) viu a Ordis des de l’any 1986. És pintora i Llicenciada en Història de l’Art, i va cursar també estudis (inacabats) de Belles Arts. La seva obra busca representar el món i les vivències humanes a partir d’una figuració estilitzada que tendeix a la depuració, i ho fa a partir de tècniques clàssiques però amb un sentit entre contemporani i atemporal. “O això voldria”, apunta. Exposa el seu treball dins l’àmbit català (sovint a Girona) i europeu, i té obra a col·leccions públiques i privades. Ha realitzat il·lustracions per a llibres i altres mitjans.

    La Mosca del Col·legi, per a la revista Recvll

    Aquesta Mosca reconeix trajectòries professionals dins l’àmbit del periodisme. En aquesta edició es lliurarà a la revista Recvll de Blanes, que ha celebrat el seu centenari aquest 2020.  

    El 12 de juny de 1920, gràcies a la iniciativa d’uns joves blanencs amb inquietuds periodístiques, veia la llum el primer número de Recvll d’Or. Quinzenari de novells escriptors. Estava escrit a mà, però ja el 20 de novembre d’aquell mateix any apareixia el primer número imprès.

    Tot i el parentèsi de 13 anys que va produir-se a l’inici de la Guerra Civil, la revista va tornar a publicar-se el Nadal de 1949, i el 1964 es fa la convocatòria del primer Premi Literari Recvll, que enguany han arribat a la seva 56a edició convertit en tot un referent dins el món de les lletres.

    La revista Recvll és un cas particular en la premsa comarcal catalana, tant per la seva longevitat com per la transcendència. Per molts anys!

    Una Mosca de Sant Narcís imprescindible

    Es lliura a persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals. Aquest any s’atorga de manera simbòlica a totes les persones que han estat en la primera línia en la lluita contra el coronavirus.

    El guardó el recolliran, en representació de totes elles, la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona, Alícia Rey i el president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, Josep Vilaplana.

    No hi havia cap dubte que la Mosca de Sant Narcís havia de ser per a totes i cadascuna de les persones que han estat en la primera línia en la lluita contra la COVID-19, sobretot en els mesos més durs de la pandèmia: des dels metges i metgesses fins al personal de neteja dels hospitals, passant per infermeres, zeladors, auxiliars d’infermeria, treballadors i treballadores de centres geriàtrics... Són milers les persones que es mereixen aquest reconeixement.

    Des del minut zero van assumir que els tocava convertir-se en herois involuntaris. Moltes vegades sense saber massa bé què estava passant, i massa sovint suplint les mancances materials amb imaginació, van ser el col·lectiu més colpejat per l’impacte emocional de la pandèmia.

    Les més esperades: la Mosca Borda i la Mosca Grossa

    MoscaBorda

    Els finalistes d’aquest any són:

    • Ajuntament de Sant Joan les Fonts
    • La Liga de Fútbol Profesional
    • Vibra Comunicació (empresa responsable de comunicació dels festivals Strenes, Acústica, Acustiqueta i Sons del Món) i Promo Arts Music (empresa organitzadora dels festivals

    MoscaGrossa

    Aquest any hi ha quatre finalistes:

    • Anna Diago, responsable de comunicació de l’Ajuntament d’Olot
    • Glòria Ametller i Francesc Solà, responsables de comunicació de l’ICS Girona
    • Joan Cama, cap de premsa de l’Ajuntament de Palamós
    • Oficina de Comunicació de l’Ajuntament de Girona

     

    El lliurament, el dimarts 13 d'octubre

    L'acte de lliurament de les Mosques de la Informació 2020 tindrà lloc el dimarts 13 d’octubre, a les 8 del vespre, a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb aforament reduït i ús obligatori de mascareta. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, assistirà a l'acte. 

    Per assistir-hi, en aquesta ocasió, cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a secretariagirona@periodistes.cat

    L’acte es podrà seguir també per Twitter a través de l’etiqueta #Mosques2020

     

    • La Mosca de bronze creada per Carme Sanglas.
      La Mosca de bronze creada per Carme Sanglas.
      Foto:
      Joan Castro/ICONNA
    • Joan Ventura, amb una de les Mosques del 2020.
      Joan Ventura, amb una de les Mosques del 2020.
      Foto:
      Joan Castro/ICONNA
    • Joan Ventura amb les Mosques creades per Carme Sanglas.
      Joan Ventura amb les Mosques creades per Carme Sanglas.
      Foto:
      Joan Castro/ICONNA
    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.