En l’àmbit de la comunicació, un dels debats que més preocupen a escala global és el de la desinformació en línia. O el que és el mateix, la proliferació de les informacions falses amb una intencionalitat determinada, les denominades fake news. Aquestes notícies es propaguen i es fan virals de manera especial mitjançant les plataformes i de les xarxes socials, i posen en risc un dels drets fonamentals de tota democràcia: el dret a rebre una informació veraç. Aquest debat no afecta únicament l’audiovisual, sinó que té profundes implicacions i afectacions en l’àmbit polític i electoral, i, en definitiva, en el sistema democràtic.
Aquesta preocupació va dur la Comissió Europea a posar en marxa el High Level Expert Group on Fake News and Online Disinformation (HLEG), amb l’objectiu que assessorés la Comissió sobre quines iniciatives caldria impulsar per contrarestar les notícies falses. Així mateix, diversos països han emprès iniciatives legislatives amb l’objectiu de combatre les fake news, com és el cas de França i d’Alemanya. A Catalunya, seguint les recomanacions del HLEG, s’han elaborat diversos informes sobre la desinformació en línia i s’ha treballat en una altra de les línies estratègiques dibuixades per la CE, l’educació en comunicació.
Aquesta Jornada, organitzada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya, té com a objectiu analitzar el fenomen de les notícies falses i la desinformació, i reflexionar sobre les diferents estratègies per combatre-les. Tot això, comptant amb la participació dels diversos actors implicats: periodistes, mitjans de comunicació, fact checkers, reguladors europeus i representants del HLEG de la Comissió Europea.
Consulta el programa de la jornada (adjunt)
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari