Durant molt de temps, la descripció o prescripció del vi s’ha vist com una activitat complicada, de llenguatge críptic. I en alguns casos, molt subjectiva. Des del periodisme intentem apropar-nos al món del vi d’una manera més objectiva, informativa i analítica; buscant les claus que poden tenir més interès pel públic generalista o especialitzat. Però això, es fa especialment difícil si no coneixem la realitat del vi. Com es cultiva un cep? Com s’elabora un rosat? Què són els terciaris? Quines són les denominacions d’origen catalanes, espanyoles o internacionals més significatives? Aquest curs dona les claus per instruir-se en el coneixement del món del vi i el tast organolèptic per a poder començar a “descriure un vi, quan (només feia una estona), no sabíem de vi”.
1. El vi a la història, com a aliment i factor cultural
El vi és un aliment que està present en la vida dels humans des de la prehistòria, segons desvelen diferents troballes arqueològiques. Aquest capítol aborda el seu origen i les fites més significatives que expliquen la realitat actual del vi.
2. Nocions bàsiques del cultiu de la vinya, l’elaboració del vi i el terrer
Les fases vegetatives del cep i el seu cultiu; així com el diferents processos d’elaboració del vi blanc, rosat, negre o escumós, són l’objecte d’aquesta part del curs. Una aproximació a la viticultura i enologia, indispensable per entendre el vi des del principi. Un altre factor bàsic d’aquest apartat és l’aproximació al concepte de terrer i factors de qualitat que determinen l’expressió o perfil d’un vi.
3. Taller dels sabors i aromes del vi
Aquest taller és un primer contacte amb algunes de les aromes del vi com són flors, fruites i altres. A més a més, descobrirem com percebem el gust dolç, àcid o amarg; i la seva associació amb l’alcohol.
4. El mapa del vi: Catalunya, Espanya i Món
En aquesta part, el curs dibuixa el mapa de les diferents zones vitivinícoles de Catalunya amb les dades de les seves varietats més identitàries, el nombre d’hectàrees i productors. També es fa una menció a les més significatives de l’Estat i la resta del món.
5. El tast de vins pas a pas
Detallarem els diferents elements que descrivim en un tast com són els colors, intensitat o complexitat aromàtica; els sabors i gustos; o el pas per boca del vi… Tot això amb unes pautes que facilitaran introduir-nos en la pràctica del tast d’una manera fàcil i satisfactòria.
6. Tast organolèptic i descripció de quatre vins
Taller final amb tast comentat de quatre vins; amb la participació de l’alumnat. Tastarem quatre vins joves i amb certa criança per comprovar els coneixements adquirits durant la formació.
El curs es desenvolupa en una única sessió de dos blocs. En un primer bloc ens aproximem de manera teòrica sobre la història i present del vi amb un taller que ens descobreix els sabors i les aromes del vi. Després d’una breu pausa, en la segona part, la formació se centra en les pautes del tast organolèptic i la seva descripció; amb un tast final de quatre vins.
Aquest curs està destinat a professionals del periodisme i la comunicació que vulguin adquirir nocions bàsiques per descobrir o introduir-se el món del vi. Així com tota aquella persona interessada a conèixer les claus i metodologia per iniciar-se en el tast organolèptic del vi.
Periodista, sommelier i Tècnic Superior en Enologia i Maridatge. Consultor de comunicació a Missatges, Gestió de Comunicació, agència de la qual és copropietari i codirector; és un periodista especialitzat en vins i gastronomia. Sota el pseudònim Como Pomona publica el bloc del mateix nom; així com col·labora en diferents mitjans generals i especialitzats. Formador en Cava, certificat per la Denominació d’Origen Cava; imparteix tallers de formació i divulgació del vi per la Denominació d’Origen Costers del Segre; així com altres tallers. També dirigeix tastos i maridatges.
21/11/2024 Granollers |
20/11/2024 Barcelona |
18/11/2024 Sant Cugat del Vallès |
15/11/2024 Barcelona |
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat