• Webinar: Bones pràctiques periodístiques a xarxes socials: l’ètica a internet

    Objectius del curs

    Les xarxes socials plantegen nous reptes ètics als periodistes i cal entomar-los desenvolupant noves habilitats i aprenent eines que ens puguin ser útils. Aquesta formació pretén aportar orientacions i recursos per tal de complir els mandats del codi deontològic també a internet. El curs vol reflexionar sobre com respectar a internet drets com ara el de la propietat intel·lectual o el dret a la pròpia imatge. També es reflexionarà sobre com cal rectificar informacions periodístiques a les xarxes socials, com establir una interacció respectuosa amb les fonts i el públic o bé quins comportaments són recomanables per tal de no erosionar la nostra credibilitat com a periodistes. La preservació de la seguretat de les fonts i l’accessibilitat dels nostres continguts a les xarxes són altres qüestions que s’abordaran al curs.

    Programa

    1. Les xarxes, un nou desafiament per a l’ètica 2. Respectem els drets també a internet 3. Accessibilitat: treballem per explicar a tothom 4. A les xarxes, també cal rectificar 5. Per una interacció respectuosa 6. La seguretat de les fonts, responsabilitat periodística 7. La nostra credibilitat, el nostre tresor 8. Secrets que cal guardar

    Metodologia

    El curs consisteix en una classe en directe d’una hora. A la part final de la sessió, els i les alumnes poden plantejar preguntes a través del xat, que es respondran seguidament per part de la professora.

    Destinataris

    El curs s’adreça a professionals i estudiants de comunicació que vulguin aprendre habilitats i eines per tal d’entomar els nous reptes ètics que plantegen les xarxes i saber respectar els mandats del codi deontològic també a internet. Pot ser útil per a periodistes de qualsevol mitjà que vulguin ampliar els seus coneixements sobre el periodisme digital, per a professionals freelancers, treballadors de gabinets de comunicació i professionals a l’atur que vulguin renovar i enriquir el seu perfil professional.

    Professors

    Nereida Carrillo Pérez

    Periodista i doctora en Comunicació i Periodisme per la UAB. Impulsora de Learn to Check, projecte educatiu i divulgatiu d'educació mediàtica que col·labora amb l'edició d'aquest curs. És periodista freelance, col·labora amb el diari ARA. També és consultora web i de xarxes socials i imparteix docència relacionada amb la redacció periodística i el periodisme a internet. Els darrers anys ha treballat com a redactora multimèdia del portal de notícies 324.cat i com a professora, ha col·laborat amb diverses universitats catalanes com la UAB, la UOC i la URV. Forma part del grup de recerca Comunicació i Responsabilitat Social (Comress-InCom UAB).