El Col·legi de Periodistes vol contribuir a preservar el llegat personal dels professionals com també a conservar publicacions i documentació vinculada a l’ofici. Per això, impulsa tant la digitalització del fons històric i editorial del Col·legi com el projecte “Llegat dels periodistes - Memòria de l'ofici”.
Llegats dels periodistes - Memòria de l'ofici
L’objectiu del projecte és aplegar i conservar els testimonis i els arxius personals dels i les periodistes. Això inclou documents escrits, fotografies, material audiovisual i sonor. Es vol contribuir a reconèixer la feina dels i les professionals de la comunicació, subratllar el seu valor històric i posar-la a l’abast de les investigacions i el públic en general.
Mitjançant convenis amb diferents administracions i entitats -Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca Nacional de Catalunya i Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona-, aquests testimonis i arxius seran consultables per tothom. Comptem ja amb els fons de professionals com Carlos Nadal i Gaya, Joaquim Perramon Palmada, Josep Maria Huertas Clavería i Agustí Pons i Mir o donacions parcials d'Àngel Camacho i Alfons López i Tufet. Si voleu donar el vostre arxiu personal o d’empresa, podeu posar-vos en contacte amb el Centre de Documentació al correu documentacio@periodistes.org
Guia del projecte llegat dels periodistes
Digitalització del fons editorial i històric
El fons històric i editorial del Col·legi de Periodistes es digitalitza i es posa a l’abast de tothom a través de la xarxa. Es pot consultar a través de repositoris de documents col·laboratius.
Annals del Periodisme Català (52 números dels anys 1933-36, 1984-95). És una revista d'anàlisi i reflexió professional dedicada preferentment a la publicació de números monogràfics amb un resum de la informació ordinària difosa per l'Associació de Periodistes de Barcelona, l'Associació de la Premsa de Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya
Hoja del Lunes de Barcelona (92 volums, 1926-1983). El descans dominical dels periodistes va suposar que els dilluns no hi hagués diaris. Així va néixer aquesta publicació que només sortia un cop a la setmana, els dilluns, i que es va publicar durant pràcticament 60 anys.
Capçalera (des de 1989 --). És una revista d'anàlisi i reflexió sobre el periodisme i la comunicació. Incorpora dossiers monogràfics a cada número i un resum de la informació ordinària del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Documents històrics de les associacions catalanes de la premsa (1913-1982)
15 publicacions històriques (25.000 imatges digitalitzades) generades per 8 associacions periodístiques catalanes durant el segle XX. Inclou memòries, almanacs i butlletins (1941-1982) de l'Asociación de la Prensa de Barcelona, precursora del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Disponibles al portal ARCA: seleccioneu "Col·legi de Periodistes de Catalunya" al camp "Biblioteca" de la "Cerca bàsica". Digitalització amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat