Memòria de l'ofici


  • El Col·legi de Periodistes vol contribuir a preservar el llegat personal dels professionals com també a conservar publicacions i documentació vinculada a l’ofici. Per això, impulsa tant la digitalització del fons històric i editorial del Col·legi com el projecte “Llegat dels periodistes - Memòria de l'ofici”.
     

    Llegats dels periodistes - Memòria de l'ofici 

    L’objectiu del projecte és aplegar i conservar els testimonis i els arxius personals dels i les periodistes. Això inclou documents escrits, fotografies, material audiovisual i sonor. Es vol contribuir a reconèixer la feina dels i les professionals de la comunicació, subratllar el seu valor històric i posar-la a l’abast de les investigacions i el públic en general.

    Mitjançant convenis amb diferents administracions i entitats -Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca Nacional de Catalunya i Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona-, aquests testimonis i arxius seran consultables per tothom. Comptem ja amb els fons de professionals com Carlos Nadal i Gaya, Joaquim Perramon PalmadaJosep Maria Huertas Clavería i Agustí Pons i Mir o donacions parcials d'Àngel Camacho i Alfons López i Tufet. Si voleu donar el vostre arxiu personal o d’empresa, podeu posar-vos en contacte amb el Centre de Documentació al correu documentacio@periodistes.org

    Guia del projecte llegat dels periodistes



    Digitalització del fons editorial i històric

    El fons històric i editorial del Col·legi de Periodistes es digitalitza i es posa a l’abast de tothom a través de la xarxa. Es pot consultar a través de repositoris de documents col·laboratius.


    Annals del Periodisme Català (52 números dels anys 1933-36, 1984-95). És una revista d'anàlisi i reflexió professional dedicada preferentment a la publicació de números monogràfics amb un resum de la informació ordinària difosa per l'Associació de Periodistes de Barcelona, l'Associació de la Premsa de Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya



     

    Hoja del Lunes de Barcelona (92 volums, 1926-1983). El descans dominical dels periodistes va suposar que els dilluns no hi hagués diaris. Així va néixer aquesta publicació que només sortia un cop a la setmana, els dilluns, i que es va publicar durant pràcticament 60 anys.
     


     

    Capçalera (des de 1989 --). És una revista d'anàlisi i reflexió sobre el periodisme i la comunicació. Incorpora dossiers monogràfics a cada número i un resum de la informació ordinària del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

     

     

    Documents històrics de les associacions catalanes de la premsa (1913-1982)
    15 publicacions històriques (25.000 imatges digitalitzades) generades per 8 associacions periodístiques catalanes durant el segle XX. Inclou memòries, almanacs i butlletins (1941-1982) de l'Asociación de la Prensa de Barcelona, precursora del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Disponibles al portal ARCA: seleccioneu "Col·legi de Periodistes de Catalunya" al camp "Biblioteca" de la "Cerca bàsica". Digitalització amb el suport de la Generalitat de Catalunya.