Les dades obertes són una font d'informació enorme per extreure noves històries periodístiques que no es troben ni a les notes de premsa, ni a les rodes de premsa dels càrrecs públics. Creuant diferents dades es poden arribar a conclusions sobre qualsevol tema local que preocupa als lectors d'un mitjà: des de temes d'habitatge, salut, educació pública, transport, mobilitat urbana, seguretat ciutadana, etc. Totes les administracions públiques (govern, ajuntaments, diputacions) però també ens públics (hospitals, universitats, centres de recerca, cossos de seguretat, etc) estan obligats, per la Llei de Transparència, a fer públiques les dades que recopilen.
Les visualitzacions de dades són el complement de la història periodística. Ajuden al lector a entendre millor la dimensió del que s'explica o a comprendre amb més facilitat la notícia. Actualment, hi ha eines gratuïtes, de fàcil ús, amb les quals fer gràfics dinàmics, mapes i línies del temps per complementar la informació.
En aquest curs aprendràs com explicar històries periodístiques a partir de l'anàlisi i visualització de dades, aplicat a un tema general o local.
El taller és totalment pràctic. A partir d'un dataset, s'exploraran diferents eines senzilles de visualització de dades (Infogr.am, Datawrapper i Flourish) per tal d'aconseguir un gràfic/mapa dinàmic per inserir en la web d'un mitjà.
Igualment, es donaran consells i enllaços per aprofundir en eines més complexes de visualització.
Els participants han de ser usuaris avançats d’Internet i assistir al curs amb ordinador portàtil. No cal tenir instal·lat cap programa.
Periodistes interessats en fer visualitzacions de dades amb programes senzills, però efectius, que els ajudin a complementar la informació periodística d'un mitjà general o local.
És periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Ha estat durant tres anys la directora del diari online NacióDigital (2015-18). També ha treballat a La Vanguardia, Catalunya Ràdio, TV3, Revista en.red.ando i Revista Web, a més de col·laborar en molts altres mitjans nacionals i locals. Des del 2012, està capbussada en el “periodisme de dades” com a nou àmbit professional. Ha organitzat tres edicions de les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data (del 2013-15). És conferenciant sobre temes de privacitat, transparència, open data i tecnologia i durant anys, ha estat professora de periodisme digital a les principals universitats catalanes (Blanquerna-URL, UAB, UIC, UPC i UVIC). Actualment, és la coordinadora del Diploma d’Especialització de Periodisme i Visualització de dades a Blanquerna-URL.
13/01/2025 Barcelona |
10/01/2025 Badalona |
10/01/2025 Barcelona |
08/01/2025 Tremp |
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat