És un taller –amè i fàcil d’assimilar- que ensenya a prendre les decisions de guió i de direcció que no poden esperar. Molts fets periodístics provoquen accions i reaccions humanes que no es planifiquen en un guió previ perquè no són previsibles: els primers dies en llibertat d’un pres; la revolució espontània als carrers per posar fi a una dictadura; la malaltia cruel i sobtada de l’àvia estimada; l’últim dia de la gira d’un mític grup de rock… Aquest tipus de reportatge d’actualitat o de cinema documental té la força de les històries vives (que estan passant ara, no en un temps pretèrit) però planteja un problema perquè obliga als autors (el director, el reporter, el guionista…) a decidir sobre la marxa com plantejar la història i què (i com) és el que caldria filmar.
Com a pràctica es debatrà sobre els problemes (i les solucions respectives, preses sobre la marxa) que van sorgir en definir i rodar alguns dels reportatges i pel·lícules documentals més representatius i premiats del professor d’aquest curs:
Es projectaran alguns d’aquests treballs (i si calgués, l’alumne s’emportarà una còpia a casa) perquè els alumnes hi reconeguin les solucions aplicades als problemes inclosos al temari d’aquest taller, i que el professor plantejarà prèviament a cada visionat.
Professionals de la comunicació o estudiants interessats en el Cinema Documental com a nova eina del periodisme. El taller també està obert als aficionats a aquest tipus de ‘cinema de la realitat’.
Periodista, exreporter de TV i director de cinema documental. Va ser membre fundador del programa ‘Trenta Minuts’ de TV3 (any 1984) i del ‘Sense Ficció’, de TV3, on hi va treballar fins l’any 2014. Per a la televisió catalana va fer més de 100 reportatges i documentals, i va cobrir esdeveniments com la guerra de Bòsnia, la Revolució Zapatista, la guerra Iran-Iraq… Va guanyar el premi Ondas pel reportatge ‘Txecoslovàquia: al cor de la revolta’ (1989). Amb la seva primera pel·lícula documental, ‘Balseros’, va ser nominat als Oscars l’any 2004, va guanyar el Peabody Award a Nova York i el IDA de Los Angeles. Altres pel·lícules seves també han estat premiades: ‘Bicicleta, cullera, poma’ (Goya i Gaudí) i ‘Petitet’ (premi del Públic al DocsBarcelona-2018 i Millor Pel·lícula Documental als Gaudí-2019). Carles Bosch és Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
21/11/2024 Granollers |
20/11/2024 Barcelona |
18/11/2024 Sant Cugat del Vallès |
15/11/2024 Barcelona |
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat