Internet i les xarxes socials han comportat molts avantatges per al periodisme, però també alguns reptes. A la vegada que han multiplicat les fonts d’informació o la distribució de les notícies, també han contribuït a la difusió de rumors i informacions falses, a la proliferació de fonts no fiables i trols. Davant d’aquest escenari, el periodista ha de mantenir el seu compromís d’explicar el que passa amb rigor i honestedat. Per fer-ho, els professionals de la informació han d’aprendre noves rutines de verificació aplicades a Internet i a les xarxes socials, saber quan un vídeo de YouTube és fals, quan una imatge està manipulada o si corre un rumor escampat per un compte de Twitter fals.
Aquest curs pretén dotar els professionals de coneixements i eines per moure’s amb rigor en l’entorn digital i garantir sempre la veracitat de la informació, també a Internet.
1. Paranys i mentides 2.0: com detectar-los?
2. Com verificar una web i un blog
3. Com verificar un compte de xarxes socials
4. Com verificar una imatge
5. Com verificar un vídeo de xarxes socials
6. Verificació col·laborativa: poden ajudar els usuaris?
7. Més eines útils
8. Algunes experiències als mitjans
9. Taller pràctic
Es combinaran una part d’exposició de la professora, on veurem eines i trucs per verificar, i una altra part on els alumnes faran exercicis posant en pràctica les eines i coneixements apresos anteriorment.
Caldrà que els alumnes portin ordinadors portàtils o tauletes per tal de fer alguns exercicis durant la part pràctica del curs.
El curs s’adreça a tota mena de professionals i estudiants de comunicació, ja que aprendre a verificar informacions procedents d’Internet i les xarxes socials és un deure de tot tipus de professionals, sigui quin sigui el mitjà en què treballin, la seva especialització, l’edat o altres característiques. Pot ser útil per a periodistes de qualsevol mitjà, professionals freelancers, treballadors de gabinets de comunicació i professionals a l’atur que vulguin adquirir noves habilitats i enriquir el seu perfil professional.
Periodista i doctora en Comunicació i Periodisme per la UAB. Impulsora de Learn to Check, projecte educatiu i divulgatiu d'educació mediàtica que col·labora amb l'edició d'aquest curs. És periodista freelance, col·labora amb el diari ARA. També és consultora web i de xarxes socials i imparteix docència relacionada amb la redacció periodística i el periodisme a internet. Els darrers anys ha treballat com a redactora multimèdia del portal de notícies 324.cat i com a professora, ha col·laborat amb diverses universitats catalanes com la UAB, la UOC i la URV. Forma part del grup de recerca Comunicació i Responsabilitat Social (Comress-InCom UAB).
16/12/2024 Barcelona |
13/12/2024 Barcelona |
12/12/2024 Tarragona |
12/12/2024 Andorra la Vella |
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat