La digitalització general dels darrers 15 o 20 anys ha tingut un efecte inesperat: davant de la horitzontalització de la comunicació i la transparència que ha permès aquest nou ecosistema comunicatiu, els mitjans de comunicació s’han vist convidats a anar creant equips d’investigació, més o menys modestos. No és un fenomen nou, òbviament, però sí és més general i distintiu dels mitjans a aquestes alçades del segle XXI. Els mitjans digitals -directament multimèdia- ofereixen possibilitats impensables en els mitjans tradicionals, de qualsevol àmbit. Hi ha una premisa en la professió: hi ha periodisme que no sigui investigació? Quins són els límits, què ho fa genuí?
El curs vol donar algunes claus per identificar què és i què no és periodisme d’investigació. És important per assolir la segona fase: quina és la matèria prima de la disciplina? I pretèn donar algunes eines o mètodes per afrontar una investigació periodística.
- Una mica d’història. Casos emblemàtics.
- Exemples
- Com ho fem: identifiquem un cas que ens interessi, plantegem línies i fonts
- Com ho oferirem: àudios, vídeos, stories?
El taller s’imparteix en una sessió de quatre hores. La prioritat de la sessió és abordar casos pràctics, si és possible un per alumne. Fer el plantejament d’una investigació: un tema, unes fonts, un desenvolupament (text, àudio, vídeo…).
Cal assistir amb ordinador portàtil.
Periodistes, estudiants i professionals de la comunicació interessats en les claus del periodisme d’investigació.
Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, on també va estudiar Història Contemporània. Des de 1991 treballa a La Vanguardia, on ha desenvolupat diversos càrrecs, des de corresponsal de comarques, redactor i coordinador de la secció Local, redactor de Tribunals a Barcelona i a Madrid, cap de secció de Política i durant onze anys redactor en cap de Cultura. Ara és redactor en cap de la secció A fons, de reportatges i investigació. Els fets periodístics més rellevants que ha cobert són els atemptats de Madrid de 2004 i entre 2006 i 2007 el procés de pau a Euskadi. Va participar com a assessor al documental The Madrid Connection, una coproducció internacional sobre l’11-M dirigida pel periodista britànic Justin Webster. Amb ell va publicar el llibre Conexión Madrid. Cómo y por qué Sarhane y Jamal se convirtieron en terroristas yihadistas (Editorial Debate). I acaba de publicar la novel·la Los inculpados (La Esfera de los Libros), ambientada en l’època dels atemptats de Madrid.
14/01/2025 Barcelona |
14/01/2025 Barcelona |
14/01/2025 Barcelona |
13/01/2025 Barcelona |
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat